Když zapadnete v závěji, snažte se vyjet citlivě

16. leden 2017 13:20

Meteorologové znovu varují řidiče před sněhovými závějemi. Kvůli nepříznivému počasí byl třeba v pátek 13. ledna několik hodin neprůjezdný hlavní tah mezi Plzní a Karlovými Vary. Problémy měli řidiči i o víkendu. Někteří na silnicích se svým autem zapadli.

Jak bychom měli postupovat, když zapadneme do závěje, záleží na tom, jak moc hluboko jsme zapadli. Pokud auto sjelo do sněhu jen částečně, máme, podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti, šanci se z ní dostat sami, neměli bychom ovšem příliš šlapat na plyn. „Zařadíme zpátečku nebo jedničku a vyjedeme citlivě, protože automobil je uvězněný.“ Budský proto upozorňuje, že při razantní snaze vyjet ze závěje může dojít k poškození některých částí auta, například spojky nebo pneumatik.

Čtěte také

Pro takové situace, jako je zapadnutí, je dobré s sebou v autě vozit lopatu, aby bylo možné odcházet sníh z pod kol auta a mohli jsme snadněji vyjet. Hodit se může taky pytel s pískem a podsypat kola s náhonem. Zapadlé auto taky nezapomeňte označit, radí Budský „Požít trojúhelník, popřípadě pokud máme ve vozidle nějaké spolucestující, tak je požádat, aby regulovali dopravu, aby dávalo včas vědět vozidlům, která přijíždějí z jedné nebo druhé strany.“ Lidé, kteří se kolem vyprošťovaného auta pohybují, musí mít na sobě reflexní vesty.

S autobusem nehnete

Ve sněhu nemusí zapadnout jen osobní auta, ale třeba i linkový autobus. Jeden už museli letos vyprošťovat na Šluknovsku. To už není tak jednoduchá situace jako v případě osobního auta. Autobus totiž váží několik tun a ze sněhu ho musí dostat vždy jen těžká technika, jak Radiožurnálu potvrdila ředitelka velké autobusové společnosti Pavla Struhalová. „Když zapadne vozidlo, které má 12 tun, tak s ním řidič neudělá vůbec nic. Jeho zásah je téměř nemožný a vždy se volá těžká vyprošťovací technika nebo hasičský záchranný sbor.“ Řidiči jejich autobusů navíc procházejí pravidelnými školeními, kde se učí i to, jak se v takových situacích postarat o cestující.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio