Mějte věci v autě dobře uložené – zranit vás může láhev s pitím i propiska

24. červenec 2013 15:50

O našem bytí a nebytí často rozhodují maličkosti. Platí to i o drobnostech, které máme okolo sebe v autě. Ty nás totiž při nehodě nebo i jen kritické situaci mohou zbytečně zranit. Proto pro ukládání věcí v autě, zvláště při nakládání spousty věcí na dovolenou platí určitá pravidla.

Na dovolenou s sebou bereme podstatně víc věcí než třeba jen na víkend na chalupu. Proto tady platí jedno základní pravidlo, i když to by mělo platit vždy. „Nejtěžší věci dolů, nejlehčí nahoru a pokud možno využít zavazadlového prostoru a do kabiny dát minimum věcí, protože se nám to může vymstít. Pokud máme něco na platě u zadního okna – lékárničku nebo nějaké nápoje, v případě nouzového brzdění nebo srážky mohou být tyto předměty smrtícími projektily,“ doporučuje Roman Budský z Besipu.

Čtěte také

Plně naložené auto věcmi na dovolenou, navíc lehce přetížené, otestoval v nárazovém testu před sezónou německý autoklub ADAC. A výsledek byl jednoznačný. „V tomto cash testu ADAC přímo ukázal, že náklad, který je volně položený na horní části, a hlavně lehčí věci volně ležící – propiska, deštník, lehátko karimatka, proletí až k přednímu sklu a zraní celou posádku vozidla, jelikož se odráží od hlavových opěrek sedadel,“ popisuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

I drobné věci by tedy měly být v autě uloženy v odkládacích prostorech. Ona taková obyčejná láhev s pitím při nehodě v relativně na první pohled nízké rychlosti dokáže napáchat víc, než si umíme představit. „Pokud čelně narazíme v padesátikilometrové rychlosti, hmotnost těla se zvýší zhruba třicetkrát – říká se tomu setrvačná hmotnost. U láhve s vodou to tedy znamená třicetkrát jeden a půl kila a to je kolem 45 kilogramů,“ varuje Roman Budský.

Čtěte také

I mobil nás tedy při takové rychlosti praští do hlavy vahou zhruba tří kilogramů. Pozor bychom si však měli dát i na věci, které na první pohled neváží moc. „Máme-li například mapu, itinerář nebo mobilní telefon položený a dá se za jízdy do pohybu, máme instinktivně snahu tento pohybující se předmět zastavit a to může znamenat, že přestaneme věnovat pozornost řízení, anebo můžeme například nechtěně stočit volant a může dojít k nehodě,“ vysvětluje Roman Budský.

Například mapu nebo vytištěné podklady na cestu bychom pak neměli odkládat na přístrojovou desku. Riziko, že se prouděním vzduchu dostanou na čelní sklo a my neuvidíme na to, co se děje před naším autem, je totiž poměrně vysoké. Zní vám to jako prkotina? Tak se podívejte okolo sebe.

autor: pgj
Spustit audio