Milanu Engelovi v jedné etapě tekly slzy, jak byl zničený

16. leden 2017 09:11

Dakarský reportér Jan Říha v cíli vyzpovídal motorkáře Milana Engela. Jak se mu letošní Dakar líbil a kdy přišla jeho nejhorší chvilka?

Milan Engel je potřetí v cíli Rallye Dakar. Jaké jsou jeho bezprostřední pocity?

Dojetý Dakar je to podruhé a jsem rád, že jsem dojel ve zdraví. Bylo to opravdu náročné. Hlavně navigace, udělali nám to těžší. Way pointy se zobrazovaly až na pár metrů a bylo těžké je trefit. Letos to také bylo techničtější, to mi vyhovovalo. Měl jsem během etapy vždycky dobré výsledky, ke konci se to ale nějak pokazilo nebo jsem nenašel ten bod, nebo jsem ho hledal dlouho. Takže je z toho 34. místo a k tomu hodinová penalizace. To mě moc mrzí, protož jsem mohl být 26. Mám ale zase další zkušenosti a vím, čeho se vyvarovat. Dakar se těžkou navigací hodně zpomalil. A někdy je lepší zpomalit než někde letět bez hlavy a jet podle stop.

Letošní ročník byl hodně poznamenaný zkracováním etap a taky jejich rušením kvůli počasí v Bolívii. To asi nebylo ideální…

Bylo to docela náročné. Hlavně mi letos vadila zima v horách, pořád bylo pod mrakem, takže jsme na přejezdech vymrzli. Zrušené etapy byly ty nejtěžší, které by zamíchaly pořadím. Nedá se nic dělat, organizátoři to měli pod kontrolou. Nevědí, do čeho jdou a jaké počasí přijde. Dělali, co mohli a byl to krásný Dakar.

A kdy byl pro vás Dakar 2017 nejhorší a kdy nejsladší?

Nejtěžší pro mě bylo asi před dvěma dny, když jsem měl střevní potíže jako každý jiný tady, tak jsem byl oslabený a zrovna to byla těžká etapa, kde jsme padali na pusu a bylo těžké to dojet. Bylo velké horko, všichni byli dehydratovaní. Posledních 50 kilometrů mi tekly slzy, jak bylo tělo zničené a nešlo závodit, jak bych chtěl, jel jsem aspoň na dojetí. Dal jsem se ale do pořádku a druhý den zase závodil. A nejsvětlejší okamžik byla včerejší etapa. Sice jsem byl 26., ale moc mě to bavilo. V okolí byla krásná pohoří, zamotané cesty a krásná příroda, docela jsem i to užíval.

Připravujete se už v hlavě na Dakar 2018?

Chtěl bych se připravovat, ale to záleží, jak se rozhodneme s týmem. Víme, že potřebujeme víc trénovat a navigace dělá hodně. Myslím, že po fyzické stránce je sem na tom dobře, připravoval jsem se celý rok, ale chce dopilovat tu navigaci a jízdu na motorce, najezdil jsem toho málo.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu