Mobil za volantem: Za první pololetní 37 tisíc přistižených. Od příštího roku vyšší pokuty

29. srpen 2023 14:46

Podle BESIPu používá mobil v autě více než 60 % řidičů, většina bez handsfree. Meziročně narostl počet přistižených. Od roku 2024 pokuta až 3500 Kč a čtyři body.

Mobilní telefon za volant nepatří. To by mě vědět každý řidič. Realita na silnicích tomu ale neodpovídá. Manipulace s mobilem je druhým nejčastějším prohřeškem na českých silnicích hned po nedodržování povolené rychlosti.

Čtěte také

Meziroční nárůst přistižených hříšníků

Jen za první pololetí letošního roku eviduje Ministerstvo dopravy ve svých statistikách téměř 37 tisíc přestupků za držení telefonu v ruce. To je v porovnání s loňským obdobím nárůst o více než dva tisíce případů.

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček s šéfem BESIPu Tomášem Neřoldem krátce sledovali provoz na Hlávkově mostě na pražské magistrále.

"Je tady k vidění poměrně často, že řidič píše nějakou zprávu. Řidiči si neuvědomují, že za napsání i poměrně krátké zprávy – třeba jenom: "Mám zpoždění, začněte beze mě" – tak ujedu zhruba 460 metrů," zdůrazňuje Tomáš Neřold.

Velmi rozšířený nešvar

Podle statistik BESIPu používá mobil více než 60 % řidičů a většina z nich bez handsfree. Třetina při řízení píše zprávy a šestina fotí nebo natáčí videa.

Skutečnosti, že řidiči často ignorují zákaz manipulace s telefonem, si všímá i dopravní policie, potvrzuje její ředitel Jiří Zlý: "Zejména ve městech, ale bohužel i mimo obec, při rychlé jízdě na dálnici, je to velice nebezpečné jednání."

Čtěte také

Mozku trvá, než začne vnímat provoz

A proto může zdánlivě nevinný prohřešek skončit tragicky. I když jsou řidiči přesvědčeni, že dokáží vnímat provoz okamžitě po odvrácení zraku od telefonu, mýlí se. "Mozek takto nefunguje. Ten proces, když se věnuje psaní zprávy, tak nejde jenom to, že oční kontakt přenesu na vozovku. Jde o to, že tam je výrazné zpoždění v reakci ve vnímání toho provozu. A je prokázáno, že ještě určitou dobu to má prodlevu, kdy ten mozek vlastně dělá tu předchozí operaci," vysvětluje šéf BESIPu Tomáš Neřold.

Od příštího roku vyšší pokuta i více bodů

Za řízení s mobilem v ruce může policie na místě udělit pokutu do výše až dva a půl tisíce korun a k tomu dva trestné body do karty řidiče. Sankce se od příštího roku nejspíš zpřísní. Nový bodový systém, který je součástí novely silničního zákona, počítá s pokutou až do výše tří a půl tisíce korun a se čtyřmi body. Zákon už čeká jen na podpis prezidenta.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio