Motorku zabezpečte proti krádeži. Nejen o víkendu na Moto GP v Brně

18. srpen 2016 13:20

Desetitisíce fanoušků motorek si tento víkend nenechá ujít na Masarykově okruhu v Brně mistrovství světa Moto GP. Na závody vyrazí spousta z nich na motorce, kterou musí někde zaparkovat. Odstavené stroje pak budou na přeplněných plochách ideální příležitostí pro zloděje. Motorku se proto vyplatí proti krádežím zabezpečit.

„Prodáváme kotoučové zámky, kotoučové zámky s alarmem, řetězové zámky, lana nebo článkové řetězy,“ říká v jednom pražském motorkářském obchodě paní Veronika, která tam pracuje už několik let. Kromě velkých řetězů jsou tu ale i jiné varianty. Třeba v malé krabičce, připomíná to malý svěrák. „Jedná se o kotoučový zámek, který má čep. Zámek se zamkne na kotouč, pípnutím se aktivuje. Při jakémkoliv pohybu zámek při naklonění motorky na rovinu začne pípat. Má to asi 120 decibelů,“ říká paní Veronika.

Tichý alarm

Kolik bychom měli do zabezpečení motocyklu investovat? „Zabezpečení stojí od 350 korun do dvou tisíc s alarmem.“ V ruce mám černou krabičku o velikosti mobilního telefonu, ale není to jen tak obyčejná krabička. „Je to takzvaný tichý alarm, který se nainstaluje do jakékoliv motorky,“ vysvětluje mi Oldřich Škranc z firmy, která zabezpečuje motorky pomocí GPS modulů. Za cenu přibližně sedmi tisíc korun schovají technici na několika místech malá čidla. Ty pak dokážou majitele varovat přímo na mobilní telefon.

„Když by náhodou někdo sundal motorku ze stojánku a začal ji opatrně tlačit, systém rozezná změnu náklonu a ihned varuje na mobilní telefon.“ Kromě toho hlídají čidla i neoprávněné nastartování motocyklu nebo to, když si na motorku sedne někdo cizí.

autor: hbc
Spustit audio