Může slovenská silnice 66 konkurovat slavné americké Route 66?

9. červenec 2013 15:50

Slavná americká silnice Route 66 měří skoro 4 tisíce kilometrů. Její slovenská jmenovkyně, silnice první třídy číslo 66, je asi 20krát kratší. Nadšenci na horním toku řeky Hron z ní ale chtějí i tak udělat turistickou atrakci, po americkém vzoru. V seriálu Autem po Evropě nás tak čeká výlet na střední Slovensko.

„Tato cesta splňuje parametry, které má americká, která vede přes celý region – má statut té americké,“ říká Erika Lamperová.

Erika Lamperová u silnice 66 už dlouho žije a snaží se, aby tudy řidiči jenom neprojížděli, ale rozhlédli se také po okolí. Jsme u městečka Slovenská Ľupča, za Banskou Bystricí. Když tu zrovna nepotkáte paní Lamperovou, všechno vám ochotně vysvětlí interaktivní mluvící tabule na náměstí.

Čtěte také

Projekt slovenské Route 66 počítá jednak s opravou silnice, posílením jejích bezpečnostních prvků a taky větší propagací turistických atrakcí v okolí. Jsou tu hrady, úzkokolejná železnice i lázně. Když se všechny atrakce budou propagovat pod stejnou hlavičkou, bude to mít úspěch.

„Slovenská Route 66 – tak ji familiérně nazýváme, vede úžasným krajem, který je předurčený k cestovnímu ruchu. Od Zvolena až po pramen řeky Hron,“ popisuje šéf Slovenské asociace Route 66 Juraj Smrečan.

Slovenská silnice číslo 66

Přijel jsem do Brezna, jednoho z nejdůležitějších bodů na trase Route 66. Docela by mě zajímalo, jestli zdejší lidé vůbec tuší o nějakém projektu silnice 66. „Viděli jsme ceduli Route 66, tak jsme zastavili a vyfotili se u ní. Silnice vede z Banské Bystrice? Už ani nevím, která to byla. Najeli jsme už asi dva tisíce kilometrů.“

Tihle čeští motorkáři se tísní už pěkně dlouho pod přístřeškem u silnice a čekají, až přejde krupobití a liják. Na silnici opodál se ve vyjetých kolejích tvoří pořádné louže, a je vidět, že 66ka potřebuje opravu jako sůl. Na asfalt si ale Češi nestěžují. „Minule, když jsme po ní jeli, tak to bylo slušné. Chybí nám tu však větší vybavenost občerstvení a restaurací.“

Čtěte také

Až přijedou tihle pánové příště, možná už budou podél silnice 66 k dostání speciální pasy, které už se začínají tisknout. O co půjde, vysvětluje Erika Lamperová. „Půjde o reálný pasport – bude plný informací pro turisty, hlavně pro motoristy – budou se mezi sebou chválit, kdo kde byl a tak dále.“

autor: vob
Spustit audio