Někteří řidiči nedodržují rychlost v omezení na dálnici D1, přesvědčili jsme se na vlastní kůži

18. září 2013 13:10

Stavbaře na dálnici D1 ohrožují řidiči, kteří nedodržují maximální povolenou rychlost. Přitom na modernizovaných úsecích dálnice pracují desítky dělníků. Bagry a nákladní auta nepočítaje. Doslova jen metr, dva, od nich pak projíždí řidiči často více než stokilometrovou rychlostí. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži, když jsme s mikrofonem Radiožurnálu usedli do policejního Passatu.

Na 66. kilometru dálnice D1 vjíždíme do dvacetikilometrového omezení, na tachometru máme přesně 80 km/h a ujeli jsme sotva čtyři kilometry, když se za námi objevuje Ford Galaxy, který jede o poznání rychleji než my. Řadíme se před něj a zadní kamera běží.

Řidič Fordu měl na tachometru víc, než měl a radar ho usvědčil. „Při zdokumentování přestupkového jednání řidiče musíme vozidlo vyvést mimo průjezdný profil dálnice, kde můžeme následně provést kontrolu a řidiče sankcionovat,“ vysvětluje šéf bernartického dálničního oddělení, Pavel holešovský. Ford nás následuje až na 75. kilometr, kde na sjezdu v bezpečí zastavujeme. Tedy relativně, moc v bezpečí si nepřipadám, a to mám na rozdíl od desítek dělníků pracujících ve středovém pásu k dobru jeden pruh.

Čtěte také

„Pane řidiči, stavíme vás z toho důvodu, že v tomto omezení je rychlost stanovená na 80 km/h a vám bylo naměřeno 103 km/h,“ vysvětluje řidiči jeden z policistů. Kromě kontroly dokladů si řidič také dýchne. „Je to v pořádku, bez alkoholu.“ Nakonec je po 10 minutách přestupek vyřešen.

„Počítal jsem s tím, že jedu 90 km/h, chvilku jsem se možná rozjel a to byl asi ten osudový okamžik, kdy mě změřili,“ říká řidič fordu. „Přestupek byl vyřízený blokovou pokutu ve výši jeden tisíc korun českých a pro dnešek to byl zatím devátý. Nejvíc jsme zatím naměřili 121 km/h,“ říká policista.

Vyrážíme do opačného směru, na Prahu, kde po chvíli míjíme další radar, tentokrát v odstavené octavii a neuběhne ani minuta a z vysílačky se ozývá. „Černé Subaru kombi, rychlost 102 km/h, čas 14:00.“

Čtěte také

I tento hříšník, stejně jako předešlý, dostává pokutu, a k tomu mu budou zapsány dva body do karty řidiče. Na vlastní oči jsme se tak přesvědčili, že kdyby policisté měli na místě zastavit a pokutovat všechny, kteří si s osmdesátkou v omezení nedělají starosti, bylo by z dálnice za chvíli jedno velké parkoviště. A to jim kromě každodenního měření ještě několikrát týdně zajedou pomoci s laserovým měřičem policisté z nedalekého Benešova.

autor: pgj
Spustit audio