Neplaťte zbytečně pokuty!

18. leden 2008 13:05

Na jedné straně jsou zákony a vyhlášky, na druhé život, který přináší nejrůznější situace. Například život motoristy je pravidly doslova svázán, ale velmi často nevíme, co si můžeme dovolit nebo jak nějakou situaci řešit. Navíc, už víc než rok a půl hrozí neukázněným řidičům velmi vysoké pokuty. I proto máme naši motoporadnu.

Pan Ladislav nám napsal: Dobrý den! Měl jsem před lety úraz a doktor mi doporučil mezi jinými užívat kapky, které obsahují ethanol. Při dlouhodobém užívání můj alkohol tester ukáže malé množství alkoholu v krvi. Jak při kontrole prokáži, že jsem nepil alkohol? Musím mít potvrzení od lékaře? Jasnou odpověď nám dá právník Zdeněk Svátek:

"Potvrzení mít nemusí, ale aby měl jistotu, že nebude postihován, měl by mu lékař dát potvrzení o užívání léku s obsahem alkoholu."

A teď k pokutě, kterou zaplatil pan Bárta. Ten napsal: Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku, že jsem dostal pokutu 1000 Kč za neodmontované tažné zařízení? To je připevněno čtyřmi šrouby, na což jsem pochopitelně neměl vybavení. Jen chvilku před udělením pokuty, jsem odstavil vlečný vozík a směřoval jsem k odmontování tažného zařízení.

Tato pokuta byla neoprávněná, protože pevně přimontované tažné zařízení nemusí být demontováno.

"Za neodmontované tažné zařízení mohu být pokutován pouze v případě, že lze odmontovat ručně. Pokud je k jeho demontáži potřeba nářadí, nemusím ho odstranit."

Bohužel, zaplacením pokuty pan Bárta svůj přestupek uznal a už není možné se proti němu odvolat. Tak pro příště a i pro vás ostatní.

autor: pgj
Spustit audio