Nezaplacená pokuta: Už 84 zadržených registračních značek

21. leden 2024 13:20

Policie zhruba rok využívá zákonnou možnost  zadržet registrační značku, nebo nasadit botičku, pokud řidič dluží za pokuty. Vymohla přes 3 miliony z neuhrazených sankcí.

Nezaplacená pokuta za přestupek za volantem se nevyplatí. Policisté můžou zabavit registrační značku, případně osadit vozidlo tzv. botičkou. Umožňuje jim to novela zákona. Ta platí sice už od ledna 2022, policie ale rok čekala na propojení s registrem Celní správy.

Vloni takto policisté vymohli od 1.100 řidičů více než 3 miliony korun. Zadrželi už 84 registračních značek.

Čtěte také

Nezaplatíš? Neodjedeš!

Že systém už opravdu funguje, ukazuje třeba nedávný případ z Aše. Policisté tam začátkem roku zastavili u čerpací stanice řidiče, u kterého jim systém ukázal, že má nezaplacenou pokutu. A protože řidič neměl peníze, nebo nechtěl zaplatit, tak policisté využili svého oprávnění a zadrželi mu registrační značku.

Nemohl tedy odjet. Ale protože měl auto půjčené od kamaráda, tento přijel na místo druhým vozem situaci řešit. Jenže se zjistilo, že muž měl i na druhém autě nezaplacené pokuty a odmítl je doplatit. Takže policisté zabavili i druhou značku. V takovém případě se registrační značky vrací až po vyrovnání dluhu.

Zadržení značky do zaplacení

"Pokud to není uhrazeno, tak samozřejmě přistoupíme k zadržení registrační značky. Potom další scénář se odehrává už na služebně. To znamená, registrační značky se odvezou na služebnu. Ten řidič, případě provozovatel se musí dostavit na tu služebnu. Tam je to s ním potom řešeno," popisuje postup zástupce ředitele dopravní policie Michal Hodboď.

Řidič ze zmiňovaného ašského příběhu pak za pár dnů pokuty zaplatil a značky se mu tak vrátily.

Čtěte také

Jízda bez značky až za 10 tisíc

Pokud by ale takové vozidlo bez registračních značek někdo chtěl dál řídit, vystavuje se postihu ve výši od 4.000 do 10.000 korun ve správním řízení a taky zákazu řízení na dobu od 6 do 18 měsíců.

Jestliže by snad někoho napadlo, když má registrační značku zadrženou, tak si půjde říct o novou, to policisté opravdu nedoporučují. Podáním žádosti o novou registrační značku by se dopustil přestupku proti pořádku ve státní správě. Za to hrozí pokuta až 50.000 korun. Vydat registrační značku je totiž možné pouze pokud byla odcizená, ztracená nebo zničená.

Spustit audio