Nosiče kol: Čtyři typy. Na co dát pozor při výběru?

19. červen 2015 12:40

Kola si s sebou na dovolenou bere stále více lidí. Většinou je převážejí autem. Ještě před pár lety existovala jediná možnost – dát bicykly na střechu. Teď už mají motoristé větší výběr. Ne každý nosič kol se ale hodí na všechny typy aut.

Na první pohled je to jednoduché. Stačí zadat do vyhledavače heslo 'nosič kol' a okamžitě vyjedou desítky stránek s pestrou nabídkou. A podle toho, jak často a kolik kol chceme převážet, si vybereme nosič ze čtyř základních kategorií.

Pozor hlavně u nosičů na páté dveře

Typy přibližuje autorizovaný prodejce Josef Kellner: „Držáky na kola se používají jak na střechu, tak na páté dveře, tak na tažné zařízení. Potom jsou vnitřní držáky na kola.“ Ty ale nabízejí jen někteří výrobci. Většinou jde o speciální příslušenství automobilek k jednotlivým modelům. Tyto nosiče patří k dražším variantám. Ceny začínají na zhruba pěti tisících.

Ne všechny nosiče kol jsou ale vhodné pro všechna auta. To platí především u nosičů na páté dveře. „Spousta lidí si vybere držák na páté dveře, potom přijdou na prodejnu a diví se, že ten držák tam vůbec nejde. Protože mají třeba vespod dveří plastový lem. Dveře musí být celokovové, aby se za to držák chytil,“ upřesňuje Josef Kellner.

Čtěte také

Jen pár stokorun naopak stačí na střešní nosiče kol. I když za ty kvalitnější si také připlatíme. Jak ale upozorňuje Vladimír Böhm, majitel specializované firmy na nosiče, musíme je mít na co připevnit: „Příčník je vždycky základem pro to, abyste něco odvezli na střeše. Samozřejmě můžete dnes odvézt kola třeba i na tažném zařízení. Někteří výrobci mají možnost i obojího. Máte základ na tažné zařízení a na to máte buď nástavce na kola anebo na lyže.“

Kolo na střeše musíme dobře upevnit, což není vždycky jednoduché. Především je musíme zasadit správně do žlábku a na dálnici raději nepřekračovat rychlost. Důležité je i správné rozložení většího počtu kol na střeše auta.

Nosič na tažné zařízení vs. registrační značka

V posledních letech motoristé dávají stále více přednost už zmíněným nosičům kol na tažné zařízení. Ty slušnější se dají pořídit za zhruba deset tisíc. Skoro dvojnásobek stojí oblíbená varianta skládacího nosiče. „Je třeba na tři kola. Váží kolem patnácti kilogramů zhruba. Je plně skládací. Vy si vezmete jedno světlo, druhé. Jednoduše zvednete excentr. A jenom vložíte do kufru,“ dodává Vladimír Böhm.

Přesto má nosič kol na tažné zařízení jednu obrovskou nevýhodu. Alespoň u nás. A tou je legislativa. Nosič totiž zakrývá zadní registrační značku. Řidič by ji tak měl sundat a nasadit na nosič. Což ale dělá jen málokdo a riskuje tím vysokou pokutu. Podle Tomáše Neřolda z ministerstva dopravy ale v lednu tento problém zmizí: „Budou moci lidé požádat o vydání třetí tabulky registrační značky na nosič kol za standardní poplatek 200 korun.“

A pro toho, kdo nevozí autem kola často, je výhodnější nosič si půjčit.

autor: evk
Spustit audio