Nouzový stav na Zelené vlně: Nehody, překážky, kolaps na hranicích, přes 4 a půl tisíce telefonátů

26. květen 2020 15:00

Děkujeme za všechna zavolání. To díky nim víme o naprosté většině problémů na silnicích během pár chvil. Nejaktivnějším Zpravodajům Zelené vlny posíláme praktické dárky.

Česká republika zažila bezprecedentních 67 dnů. Nouzový stav od 12. března do 17. května 2020 paralyzoval běh celé země. Mimořádná opatření omezující volný pohyb osob se projevila i na silnicích. Provoz ve městech výrazně polevil. Na dálnicích se zcela otočil poměr osobní a nákladní dopravy. Před hraničními přechody se kvůli striktním kontrolám tvořily mnohakilometrové kolony. Nejprve stály kamiony, později i osobní auta s pendlery mířícími za prací.

Čtěte také

Jediné skutečně nepřetržité dopravní zpravodajství v Česku

Zpravodajství Českého rozhlasu přešlo do speciálního režimu, ve kterém po celou dobu zajišťovalo na stanicích Radiožurnál a Plus intenzivní zpravodajský servis nepřetržitě 24 hodin denně. Samozřejmou součástí zůstalo i zpravodajství dopravní – Zelená vlna vysílaná na Radiožurnálu minimálně každých 30 minut, během ranní špičky každou čtvrthodinu a při mimořádných událostech okamžitě.

Dispečeři a redaktoři Zelené vlny rozhodně nezaháleli. Možná se vylidnily ulice ve městech, mimo ně se ale stále bouralo – například 18. dubna dálnici D1 na Benešovsku třetinu dne blokovala převrácená cisterna s kyselinou fosforečnou, na silnici 13 Most–Teplice u Pňoviček zmařil hned tři životy pracujících silničářů náraz kamionu do jejich vozidla.

Celkem se za dobu nouzového stavu stalo 13.215 nehod, k nimž musela být přivolaná policie. Zemřelo 77 lidí, dalších 267 skončilo v nemocnici s těžkými zraněními.

iRozhlas - Statistika dopravní nehodovosti (12. 3. – 17. 5. 2020)

Problémy působila nejen nepozornost řidičů, ale také pocit některých, že na prázdnějších silnicích si nemusejí lámat hlavu s maximální povolenou rychlostí. Policisté tak v mnoha případech naměřili enormní překročení limitů, třeba i o více než 100 kilometrů za hodinu.

Ve zvýšené míře se také na dálnicích a silnicích objevovaly nebezpečné předměty. Nejčastěji z projíždějících nákladních vozidel padaly součásti výbavy i nákladu. Od zakládacích klínů přes řetězy, upínací popruhy a plachty, po kusy nábytku, kamení, trámky či plechové desky. V takových případech jsme varování zařazovali do vysílání vždy neprodleně v mimořádných vstupech Zelené vlny Radiožurnálu.

Mírnější provoz využilo Ředitelství silnic a dálnic k demolici mostů na D1. Během dvou nočních víkendových uzavírek padly k zemi hned tři nevyhovující nadjezdy mezi Devíti Kříži a Ostrovačicemi.

Odměňujeme nejaktivnější Zpravodaje

Náš dispečink v průběhu nouzového stavu odbavil úctyhodných 4.626 telefonátů. Děkujeme všem, kdo vytočili naše číslo. Každý hovor nám významně pomáhá připravovat rychlé a spolehlivé dopravní zpravodajství.

Mezi nejčastěji volajícími tentokrát výrazně vyčnívají dva Zpravodajové Zelené vlny. Zejména Rudolf Volák z Železného Brodu má na svém kontě obdivuhodných 105 volání. Taky Martin Pšenička z Prahy se činil, konkrétně 45 krát. Oběma pánům posíláme jako poděkování každému řadu drobností do auta (reflexní vesty, sluneční brýle, nano podložky, deky v cestovním balení), dále trička a hrníčky Zelené vlny, zejména pak flashdisky a velkokapacitní powerbanky, kterými lze pohodlně nabíjet až tři zařízení najednou.

Čtěte také

Do Klubu Zpravodajů Zelené vlny se můžete připojit velmi snadno. Stačí vyplnit stručný formulář. Statistiky vždy vyhodnocujeme podle telefonního čísla, proto eventuální změnu nezapomeňte nahlásit.

Dispečink Zelené vlny je připravený přijmout upozornění na jakoukoliv dopravní komplikaci nonstop ve dne, i v noci. Uložte si mezi své kontakty bezplatnou linku 800 553 553.

autor: ZV
Spustit audio