Polovina řidičů má v autě špatně nastavené sedadlo

15. leden 2018 12:24

Bezmála dvě třetiny řidičů v autě špatně sedí. Před časem to zjistil Ústřední automotoklub. Možná to znít jako banalita, jenže podle dopravních expertů má správné nastavení autosedačky zásadní vliv na bezpečnost cestujících.

„Technika správného sezení je skutečně alfa a omega úplně všeho,“ říká instruktor brněnského Polygonu Norbert Mikulec, který mi v autě ukazuje, jak by si každý řidič měl správně nastavit sedačku. Než s tím ale začneme, měli bychom si v zimních měsících sundat kabát nebo bundu. Silné oblečení totiž ztěžuje řízení. První krok ke správnému posedu v autě je podle Mikulce výškové nastavení sedačky.

Čtěte také

„Neplatí, že co nejníž, ale naopak chceme sedět, pokud možno, jednu, jednu a půl pěsti od stropu, abychom co nejvíce zmenšili mrtvé úhly ve zpětných zrcátkách. Bod číslo dva je ochrana těla. Zadek hluboko do sedačky, sešlapávám spojku a tlačím do toho spojkového pedálu, protože v reálu se budete bránit celou svou silou proti tomu nárazu. Když zatlačím do té spojky, nikdy nemůžu mít narovnané koleno.“

To platí i pro ruce. Taky ty by podle Mikulce měly v loktech zůstat pokrčené. S tím souvisí správné nastavení opěradla sedačky a volantu. Opěradlo by mělo být co možná nejvíc ve vzpřímené poloze tak, aby mezi hrudníkem a volantem zůstala mezera asi 40 cm. Horní hrana opěrky hlavy by pak měla být mírně nad úrovní temene a co nejblíž k hlavě.

I tu má téměř polovina českých řidičů a spolujezdců na předních sedadlech nastavenou špatně, doplňuje Igor Sirota z ÚAMK: „Jenom 53% je má správně. Naopak 41% buď příliš vysoko nebo nízko a 6% v takové poloze, že je to nebezpečné.“

Podle výzkumu nezávislé marketingové společnosti Common Sense Advisory strávíme v průměru více než čtyři roky života v autě. Ať už jako řidiči, nebo spolujezdci.

autor: Jan Pastor
Spustit audio