Popeláři jezdí na plyn

19. leden 2008 13:00

Auta na zemní plyn jsou stále běžnější. U nás je nabízí například Fiat, Ford, Citröen, Renault nebo Opel. Jejich širšímu využití u nás ale brání především nedostatek čerpacích stanic. Jejich největší výhodou je to, že jsou jednoznačně šetrnější k životnímu prostředí a jejich provoz je výrazně levnější. I proto se stále častěji setkáváme z autobusy městské hromadné dopravy nebo užitkovými vozy na zemní plyn. První tři vlaštovky si pořídily i Pražské služby.

Jedná se o tři automobily pro svoz odpadu Mercedes Econic. Každý stál necelých pět a půl miliónu korun včetně přestavby na zemní plyn a nástavby. Podle Patrika Romana generálního ředitele Pražských služeb jsou zhruba o milión korun dražší než stejná auta s naftovým motorem. Ve výsledku se ale tato investice, nehledě na příznivý vliv na životní prostředí, vyplatí.

"Po dobu životnosti vozu, to znamená asi 10 let, je to přibližně 2 milióny korun, které ušetříme na pohonných hmotách."

Důvodem jsou výrazně nižší náklady na palivo oproti naftě.

"Je to zhruba polovina."

Výhledově by měly na zemní plyn přejít prakticky všechny vozy Pražských služeb.

"Denně jezdí po Praze mezi 80 a 90 vozy. Kolik jich přestavíme záleží i na budoucí vstřícnosti hlavního města, které nás v investici výrazně podpořilo, stejně jako Pražská plynárenská. Pokud to bude možné, máme zájem přestavět všechny vozy, u kterých je to možné. Existují totiž určité typy vozů do úzkých uliček, které se v naftové verzi vůbec nevyrábějí, a tak ani nejdou přestavět na plyn."

autor: pgj
Spustit audio