Praha v pondělí očekává dopravní kolaps: Protest části zemědělců

16. únor 2024 17:09, aktualizováno

Do hlavního města mají 19. 2. nad ránem dorazit kolony zemědělské techniky a následně blokovat magistrálu u Hlávkova mostu. V pondělí zvažte nutnost jet do Prahy autem.

Čtěte také

Praha se chystá na pondělní protest části zemědělců. Ti se plánují s traktory vydat do hlavního města, blokovat magistrálu. Chtějí se shromáždit na dvou místech. Nejdřív u Ministerstva zemědělství. Potom na Malé Straně.

Příjezd traktorů ze šesti směrů už nad ránem

Protestující se k Praze chystají vyrazit ze šesti směrů. V hlavním městě plánují být nejpozději v 06:00 ráno. Magistrálu chtějí blokovat do 11:30 hodin.

Organizátoři protestu nejprve ohlásili, že se do metropole vydají po dálnicích. Poté, co Policie ČR avizovala, že bude dohlížet na dodržování zákona o silničním provozu, podle něhož je vjezd na dálnice a silnice pro motorová vozidla zakázán vozidlům s konstrukční rychlostí do 80 km/h mimo, organizátoři přesunuli plánované trasy na silnice I. a nižší třídy.

PŘÍJEZDOVÉ TRASY PROTESTUJÍCÍCH DO PRAHY
Příjezdy k Praze kolem 05:00, k Ministerstvu zemědělství kolem 06:00

  • České Budějovice, Tábor
    Z Českých Budějovic po II/603 do Veselí nad Lužnicí – nájezd na I/3 směr Miličín – Benešov – Mirošovice – po silnici II/508 směr Mnichovice – Struhařov – po silnici II/113 směr Svojetice – Srbín, nájezd na silnici I/2 směr Říčany – Uhříněves – v Praze Kutnohorská, Černokostelecká, Vinohradská, Wilsonova, Ministerstvo zemědělství
  • Strakonice, Písek
    Ze Strakonic po I/4, s Písku po staré silnici, následně na II/604 směr Mirotice – Čimelice, po silnici I/4 směr Milín, sjezd na I/66 směr Příbram, silnice II/118 směr Hostomice, II/115 směr Dobřichovice – Černošice – Radotín, v Praze Strakonická – Jiráskův most – Resslova – Ječná – Legerova – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství.
  • Slaný
    Vítov seřadiště – Ješín – Slatina – Třebusice – Brandýsek – Stehelčeves – Buštěhrad – Makotřasy – Středokluky – Dobrovíz – Jeneč – Hostivice, v Praze Evropská – Dejvický tunel – Milady Horákové – Veletržní – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství
  • Lovosice
    Lovosice – Terezín, silnice II/608 směr Doksany – Dusinky – Strakov-Nová Ves – Veltrusy – Postrižín – letiště Vodochody – Klíčany – Zdiby – Kobylisy, v Praze V Holešovičkách – Most Barikádníků – Argentinská – Wilsonova – Ministerstvo zemědělství
  • Hradec Králové
    Po silnici II/611 směr Horní Počernice – Černý Most, v Praze Poděbradská – Českomoravská – Sokolovská – Rohanské nábřeží – Těšnovský tunel – Klimentská – Ministerstvo zemědělství
  • Pardubice, Havlíčkův Brod
    Silnice I/12 směr Úvaly – Újezd nad Lesy – Běchovice, v Praze Českobrodská – Spojovací – Čuprova – Sokolovská a dál do Wilsonovy

Zdroj: Policie ČR, 15. 2. 2024

Mapa vyznačující trasy, kterými přijede část zemědělců na protest do Prahy

Necestujte do Prahy autem, raději vlakem

Policie i Magistrát hlavního města vyzývají řidiče, aby zvážili, nakolik je nezbytné jet do Prahy autem.

"Metropole důrazně prosí občany, aby do hlavního města v pondělí vůbec nejezdili a pokud je to možné, využili například možnost práce z domova. Pokud občané do hlavního města přesto budou muset cestovat, měli by zvolit vlakovou dopravu," uvádí mluvčí.

Protestující plánují blokovat magistrálu v obou směrech u Ministerstva zemědělství, tzn. Wilsonovu ulici mezi Hlávkovým mostem a Florencí

Protest menší části zemědělců

Pondělní protesty organizuje jen malá část zemědělců. Ty zastupuje předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Větší organizace se distancují

Větší zemědělské organizace se od pondělní blokády Prahy distancovaly.

"Agrární komora ČR se distancovala od pořadatelů i od formy protestu. My opravdu nechceme nikoho držet jako rukojmí. Nechceme nikoho omezovat. Nicméně rozumíme rozčarování zemědělců, kteří se k této akci chtějí přidat, i když možná někteří z nich netuší, ke komu se přidávají," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Doležal.

Čtěte také

Kdo jsou oranizátoři?

Hlavními organizátory jsou Bohumír Dufek a Zdeněk Jandejsek.

Politolog z Masarykovy univerzity Miloš Gregor takto popisuje odborářského předáka Dufka: "V poslední době se čím dál tím častěji a více objevuje na demonstracích, které jsou organizovány antisystémový politickými silami. Na pódiích často bývá po boku proruských řečníků."

Podle Gregora si Bohumíra Dufka můžeme pamatovat z různých protivládních demonstrací. Politolog ale zdůrazňuje, že se Dufek účastnil i akcí, které organizoval představitel antisystémové strany PRO Jindřich Rajchl.

Druhý z organizátorů, Zdeněk Jandejsek, je bývalým prezidentem Agrární komory. Z té ale v roce 2020 na protest vystoupil, nesouhlasil s jejím směřováním. Podle Gregora se v poslední době Jandejsek objevuje hlavně v alternativních médiích.

"Je takovým samozvaným mluvčím zemědělské komunity. Nicméně není mluvčím těch odborových svazů nebo různých organizací, které sdružují zemědělce," dodává politolog Gregor.

Čtěte také

Policie ve střehu

Na pondělní akci v Praze budou dohlížet stovky policistů i členové antikonfliktního týmu.

Zelená vlna Radiožurnálu každých 15 minut

Situaci budeme sledovat nonstop od nočních hodin v Zelené vlně na Radiožurnálu. Aktuální informace o stavu pražského provozu budeme přinášet v ranní špičce a případně i déle každou čtvrthodinu.

autoři: Eva Soukeníková , Zelená vlna
Spustit audio