Proč se na dálnici D1 vrátí pouze dva ze tří zbouraných mostů?

14. červen 2013 09:15

Zatím velmi nenápadně probíhá modernizace dálnice D1 před Velkou Bíteší. Zatímco u Větrného Jeníkova se neustále mění uzavírky a o víkendu se dálnice kvůli bourání mostu dokonce zavřela, pak v devítikilometrovém úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší je to celý měsíc prakticky stejné. Řidiči ve dvou pruzích zpomalují na 80, zatímco dělníci se pohybují na krajnici. A co dělají?

„Provizorní rozšíření pruhu směrem na Prahu o 75 centimetrů dálničního tělesa, potom dojde ke stržení mostů – to je další etapa,“ říká Ivan Čásenský z ŘSD. Když jsme překonávali úsek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší po opravdu hrbolaté cestě, tak Ivan Čásenský řekl, že je to takový příjemný úsek. Proč?

Čtěte také

„Protože tento úsek je v rovině, v úrovni terénu, takže zde nejsou žádné dosypy, žádné stromy. Je poměrně přehledný, takže uzavírka nebude pro řidiče natolik nebezpečná, jako v jiných úsecích, kde je cesta v lesích se zatáčkami, a také zemní práce budou snazší. Je to takový roztomilý úsek,“ říká s úsměvem Ivan Čásenský.

Tento úsek je však zajímavý třemi mosty, které se budou strhávat, ale stavět se potom budou jenom dva. „Protože most na 165. kilometru, u kterého stojíme, v podstatě spojuje pouze dvě polní cesty. V tomto případě došlo k jednání s dotčenými orgány a obcemi v okolí, že tento most je skoro nevyužívaný. Nevyužívají ho zemědělci ani nikdo jiný, takže je zbytečné ho obnovovat,“ vysvětluje.

„Na ostatních mostech doprava probíhá, takže dojde k jejich obnově. Tyto mosty nebudou majetkem ŘSD, budou majetkem obcí. To že postavíme pouze dva mosty, je ulehčením a také zlevněním.“

Čtěte také

Když se staví nové dálnice, je tam vždy nějaký biomost, biokoridor. Tady se o něčem takovém v rámci modernizace dálnice D1 neuvažuje? „Neuvažuje. V původním projektu byly dělané propustky pod dálnicí, které slouží jako biokoridor pro zvěř. Jsou to také vodoteče na stažení vody. Tyto propustky tedy budou rekonstruovány. Propustky budou mít novou hydroizolaci nebo hydroizolační uzávěru, takže budou sloužit jako biokoridor pro zvěř,“ upozorňuje Ivan Čásenský.

autor: evk
Spustit audio