Rakousko pro motorkáře připravilo novinky v předpisech

17. květen 2016 14:40

Do nejoblíbenější italské destinace Bibione jen v loňské sezóně přijelo přes 30.000 Čechů. Mnoho řidičů jezdí pravidelně přes Rakousko a mezi nimi jsou stále častěji taky motorkáři. Ti letos musí například vědět, kam si na svou motorku mohou nalepit dálniční známku a co patří do jejich povinné výbavy.

Motorkáři za desetidenní známku zaplatí kolem 140 korun a nově si ji musí nalepit viditelně pouze na přední vidlici, jinak jim hrozí pokuta v přepočtu až čtyři tisíce korun. Policie může kontrolovat známky nejen například dalekohledem, ale taky pomocí radarů. Pokud není známka umístěna na správném místě, tak při kontrole policisté automaticky berou, že ji řidič nemá, a kromě pokuty mohou nařídit koupi nové známky.

Čtěte také

Pro motorkáře platí i povinná výbava. Dneska už k běžně povinné reflexní vestě nesmí motorkáři zapomenout ani na lékárničku ve speciálním obalu, do kterého nesmí vniknout žádné nečistoty například prach nebo bahno. A taky nově musí mít motorkář náhradní pojistky a doporučená je ještě náhradní žárovka.

A překročení povolené rychlosti nejen mezi tunely v rakouských Alpách policisté nekompromisně trestají v přepočtu až šedesáti tisícovou pokutou. Například na dálnici A10 směrem do Itálie musí motorkáři sledovat bedlivě cedule, protože na některých úsecích mají přes den motorkáři povolenou maximální rychlost pouze 110 km v hodině. Stejná rychlost platí pro všechny i v nočních hodinách od 22-06 hodin. A nově mohou taky policisté kontrolovat bezpečné rozestupy a ty by měli mít motorkáři podle Igora Siroty z ÚAMK alespoň tři vteřiny.

autor: hbc
Spustit audio