Řidiči se rádi předhánějí v nákupu PHM. Na podezřele levná paliva byste si však měli dát pozor

8. duben 2014 13:10

Nekvalitních pohonných hmot na čerpacích stanicích za loňský rok ubylo, spousta řidičů však s oblibou stále vyhledává až podezřele levné pumpy, kde je riziko natankování závadného paliva podle odborníků vysoké. Nedaleko od nich přitom často stojí ověřená čerpačka, která ani nemusí být vyloženě drahá. Za přiměřené ceny se dnes dá natankovat i velmi kvalitní benzín i nafta.

Na jednom kilometru až čtyři čerpací stanice. Rozdíl v ceně paliva? I několik korun za litr. Určitě jste si toho už také všimli, na rušných pražských silnicích nic výjimečného. Když tu řidiči lidově řečeno dojde šťáva, musí se rozhodnout mezi kvalitou a tím, jak hluboko má do kapsy. Tedy pro Čechy jasná volba.

„Protože v poslední době zdražuje všechno i ceny pohonných hmot, tak se dívám na cenu, snažím se kupovat levnější, byť je to kolikrát na úkor kvality,“ říká pan Gustav.

Čtěte také

Stejně jako on přemýšlí i mnozí další. Extrémně nízké ceny by přitom měly být podle šéfredaktora Petrol magazínu Tomáše Mikšovského pro řidiče vyloženě alarmující. Varování platí hlavně před trhem s pančovanými pohonnými hmotami.

„Řidič, který bere za cenu nižší třeba o dvě tři koruny, nechť si spočítá, kolik je ta úspora. On natankuje 20 nebo 30 litrů, a úspora je, řekněme, dvě koruny – to vychází na 60 korun, což je méně než krabička cigaret,“ vysvětluje. Ne všichni řidiči se honí pouze za cenou. Řada z nich je ochotna si připlatit za prémiová nebo vysoce výkonná paliva, která poskytují motoru větší životnost i výkon.

Chybu neuděláte ani natankováním klasického paliva bez příměsí. Musí však splňovat jakostní normy. To hlídají například pravidelné laboratorní testy s označením Pečeť kvality. Její glejt najdete přímo na vybraných benzinkách. A to podle Tomáše Mikšovského třeba i na těch, které provozují obchodní řetězce:

Čtěte také

„Jsou tady diskontní prodejci, kteří prodávají za nízké ceny, ale jsou poctiví a prodávají opravdu kvalitní palivo. Pozornost bych spíš obrátil na to, jak se jeví ta čerpací stanice, jestli na ní nedošlo vícekrát k tomu, že by tam inspekce – byť při těch velice řídkých kontrolách – nenašla nějakou závadu. A chraň pánbůh, aby našla nějakou závažnou.“

Výsledky kontrol jakosti pohonných hmot jsou volně dostupné na internetu. Česká obchodní inspekce na jejich základě loni uložila celkem 60 pokut ve výši téměř 12 milionů korun.

autor: msk
Spustit audio