S klimatizací se to musí umět

13. červenec 2011 16:00

Teploty posledních dnů se na mnoha místech vyšplhaly často přes 30 °C a to není zrovna ideální počasí pro delší cesty autem. Mnozí z nás sice už mají svá vozidla vybavena klimatizací, ovšem i s tou je potřeba umět zacházet. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Někteří lidé ji dokonce na kratší cesty vůbec nezapínají, protože nachlazení z klimatizace je stále rozšířenější. Možná si však stačí uvědomit, jak s chlazením vzduchu správně pracovat. „Závisí to na venkovní teplotě. Klimatizace by neměla tvořit větší rozdíl než šest stupňů mezi teplotou ve voze a venku,“ říká Matěj Louda z firmy Autoklimatizace.

Právě nastavení výrazně větších rozdílů mezi teplotou venkovní a vnitřní je důvodem zcela zbytečných nachlazení. „Přechody z tepla do zimy nebo naopak jsou velkou zátěží pro imunitní systém, a proto často dochází k nachlazení z klimatizace. Ideální by tedy bylo pracovat s klimatizací tak, že si nastavíme teplotu jen o pět stupňů nižší, než je venku, a postupně ji snižujeme. Potom by však bylo vhodné teplotu před koncem cesty zase postupně zvyšovat, aby rozdíl teplot při vystupování z vozu byl zase kolem pěti stupňů,“ radí doktor Miloslav Franěk z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Možná že kdo to zkusí, zjistí, že klimatizace může být skutečně dobrý sluha, nejen zlý pán. Důležité také je, aby tepelnou pohodu vnímala celá osádka auta. Pokud je někomu zima, pak je určitě lepší o stupeň nebo dva teplotu zvýšit. Některá auta umožňují nastavení rozdílné teploty v levé a pravé straně vozu za pomoci dvouzónové klimatizace.

Problémy z klimatizace mohou víc ohrožovat alergiky, ale především nemocné lidi. „Týká se to zvlášť osob s vyšším krevním tlakem nebo také menších dětí zhruba do osmi let věku, u kterých může být riziko vyplývající z teplotních změn větší,“ upozorňuje doktor Jaroslav Větvička z pražské střešovické nemocnice.

Co dělat v případě, že naše auto není klimatizací vybaveno? Ideální je mít otevřené alespoň střešní okno, protože nehrozí ofouknutí hlavy. Přesto je právě větrání asi jedinou možností, jak cestu v horkých dnech zvládnout. „I když na sebe necháme foukat horký vzduch proudící z venku, stále je to mechanismus, který tělo ochlazuje. Svůj význam mají i stínítka na oknech, která nás brání před přímým slunečním žárem. Pokud jsou však teploty opravdu vysoké, doporučoval bych být co nejméně oblečen, hodně pít a cestu ujet co nejrychleji,“ radí doktor Větvička.

Ovšem v takovém případě nezapomínejte na častější přestávky, protože organismus se pochopitelně víc unavuje. Nezapomeňte ani na vhodný pitný režim – nejlepší je studený, nepříliš sladký čaj, minerálka nebo docela obyčejná studená voda.

autor: evk
Spustit audio