Ubytování v Německu i Polsku je dražší než u nás

23. srpen 2012 15:50

Zbývá už jen deset dní do konce prázdnin, ale přesto řada Čechů využívá krásného počasí a vyjíždí na dovolenou. Pokud míříte na sever do sousedního Německa nebo Polska, máme pro vás přehled cen ubytování, jídla a také pohonných hmot ve srovnání s Českem.

Plnou nádrž lze nejvýhodněji načerpat v Česku i v sousedním Polsku. Například na Liberecku na česko-německo-polském Trojzemí v příhraničním Hrádku nad Nisou stojí litr Naturalu 95 36,90 koruny a o kilometr dál v polském Porajowě stojí 36,70. Někteří řidiči však stále tak úplně nevěří kvalitě polského benzínu, a proto raději nakupují ještě v Česku. Na tankování v Německu raději zapomeňte, protože litr Naturalu 95 tam teď totiž stojí rekordních 43 korun.

Co se týká ubytování, pokud si vyberete motely nebo hotely, tak zatímco v krkonošském Harrachově kousek od polských hranic lze právě teď najít dvoulůžkový pokoj se snídaní od 400 korun, v polském Zhořelci je to minimálně za 1.100 korun. U surfaři velmi vyhledávaných Mazurských jezer v Polsku, například v letovisku Mragowo, zaplatíte 1.300 korun za dvoulůžkový pokoj se snídaní.

Němci jsou v podstatě srovnatelní s Poláky. V německém Zhořelci, odkud je k atraktivnímu Berzdorferskému jezeru coby kamenem dohodil, pořídíte dvoulůžkový pokoj za 1.200 korun. Hotely na německém atraktivním ostrově Rujana jsou mnohem dražší – dvoulůžkový pokoj stojí od 3,5 tisíce korun za noc.

Kdo nemá velké nároky, spokojí se s kempem

Pro šetrnější turisty, kteří se spokojí s menším pohodlím, jsou tu kempy. Například kuchyňkou vybavené chatky v hrádeckém kempu Kristýna a v polském kempu Szekla u Mazurských jezer vyjdou srovnatelně kolem 950 korun. Chatky pouze s ledničkou vyjdou na sedm set korun. Poplatky za stan stojí v Česku 40 korun stejně jako v Polsku. V Německu už dáte za stan v kempu stovku a za chatku třeba u jezera Olbersdorf u Žitavy překvapivě necelé čtyři stovky. Vím, že hodně Čechů tam kvůli kráse jezera a zajímavým turistickým atrakcím jezdí.

Náš přehled zakončíme ještě cenami v restauracích. Při pohledu na jídelní lístky v restauracích v Hrádku nad Nisou nebo v Liberci jsme zjistili, že se určitě vyplatí najíst se dosyta ještě před překročením hranice – guláš s knedlíkem za 75 korun je určitě sympatická cena stejně jako špagety za 60 korun.

V německé Žitavě si už dáte třeba špagety za 180 korun a steak za 300 korun. V Polsku stojí špagety kolem padesáti korun, běžná jídla jsou stejně drahá jako u nás včetně steaku. Kvalita pohostinství je v Česku, Německu i Polsku srovnatelná a všude si dovolenou užijete se vším všudy. I když samozřejmě výjimky lze najít asi všude.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
Spustit audio