V Itálii se zpřísnily kontroly alkoholu za volantem

7. červen 2011 16:00

Na dovolenou do Itálie dnes mnozí Češi volí leteckou dopravu. Počet těch, kteří dávají přednost osobní přepravě automobilem, přesto zůstává vysoký – jde zejména o rodiny s dětmi. I jim Italský automobilový klub adresuje doporučení, aby jezdili velmi opatrně a nenechali se „strhnout“ neukázněností italských, ale i zahraničních řidičů zejména na dálnicích. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

Na řidiče v Itálii letos nic nového nečeká, pokud se týká pravidel silničního provozu. Oproti loňskému roku se v podstatě nic nezměnilo. Poslední úpravy norem se týkaly zpřísnění řidičských zkoušek a přísnějšího dohledu nad novými vlastníky řidičského průkazu.

Pokud se týká norem, je tu jedna důležitá novinka, a to mnohem přísnější přístup k požití alkoholu před cestou. Zejména v severní Itálii se kontroluje často a přísně úroveň alkoholu v krvi. Především o víkendových večerech nebo před diskotékami a nočními podniky. Za porušení norem se platí letos vyšší pokuty: stačí mít 0,8 promile místo povolených 0,5 a zaplatíte od 500 do 2.000 eur. Jelikož i sklenička vína může zvýšit hladinu alkoholu nad míru, čeští řidiči by se měli i v Itálii chovat jako doma – tedy před usednutím za volant se vyhnout požívání alkoholu.

Kontrolují se i drogy. Aby se zabránilo tragédiím, které v Itálii doprovázejí každý víkend, policisté hlídkují v noci před diskotékami, a když řidiči, který se chystá usednout za volant, zjistí vyšší úroveň alkoholu nebo drogy v krvi, nedovolí mu odjet.

O Italech je obecně známo, že jsou neukáznění řidiči. Podle posledních odborných průzkumů se absolutně nezlepšili a patří stále k těm nejneukázněnějším řidičům v Evropě. Údajně 70 procent nebere vůbec ohled na pravidla silničního provozu. Je nutné mít to na zřeteli a nespoléhat na pravidla, sledovat neustále a s maximální pozorností silnici i auta před vámi a za vámi, ve velkoměstech pak zejména motocykly.

A na co si mají automobilisté dávat v Itálii největší pozor? Na únavu, horko a řekla bych také na chodce. Jsou stejně neukáznění jako řidiči. Malá města se snaží donutit řidiče ke zpomalení rychlosti různými okruhy a hrboly. Zahlédnete tedy snadno i chodce, který přejde silnici i mimo přechod pro chodce. Ve velkých městech je to všechno mnohem složitější, provoz je rychlý a neukázněných chodců mnohem víc.

autor: vlu
Spustit audio