Ve Dvoře Králové můžete autem až mezi zebry, lvy a nosorožce

1. červen 2011 15:50

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem poprvé otevřelo brány návštěvníkům ve vlastních autech. Ti budou projíždět safari, na trase dlouhé šest kilometrů projedou zhruba 50 hektarů zoo s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů.

Královédvorská zoologická zahrada otevírá safari návštěvníkům ve vlastních autech jako jediná ve střední Evropě. Projížďka volnými výběhy trvá zhruba dvě a půl hodiny.

„Naše zahrada byla s tímto záměrem budována už od 60. let. Práce na spuštění projektu ale byly dlouhé. Nejdřív se vykupovaly potřebné pozemky, potom se tam budovaly mosty a cesty, safari pro safaribusy bylo proto poprvé otevřeno až v roce 1989. Tuto myšlenku jsme chtěli završit a umožnit návštěvníkům, aby si mohli celé safari projet vlastními automobily,“ říká mluvčí zoo ve Dvoře Králové Jana Myslivečková.

„Při prodeji lístků vás upozorní, pokud třeba vaše auto není vhodné k průjezdu safari. Jsou tady omezení, co se týká výšky a šířky, například kvůli tomu, že budete někde podjíždět pod mosty. Jsou tady stále autobusy, které původně safari jezdily. Mohou je využít návštěvníci, kteří přišli bez auta,“ vysvětluje jeden z ošetřovatelů zahrady, Michal Podhráský.

„Návštěvníci nesmějí v žádném případě vystupovat z auta. Nesmějí ani troubit. Mohou se ale zastavit, zvířata pozorovat a fotografovat si je,“ uvádí Myslivečková.

Ve výbězích jsou desítky ptáků a kopytníků. Trasa vede i kolem výběhů nosorožců, lvů a gepardů. Celkem si návštěvníci mohou na 6 kilometrech prohlédnout přes 590 afrických zvířat.

„Dole jsou pelikáni kadeřaví a pelikáni bílí. Pak tady jsou pakoně a za námi běží zebry,“ upozorňuje ošetřovatel.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové otevírá volné výběhy řidičům zatím na zkoušku. Akce potrvá do října.


Zvětšit mapu zoo a safari ve Dvoře Králové nad Labem

autoři: ldv , nak , pir , bre , par
Spustit audio