Z Česka do Skotska, a třeba pod stan

11. srpen 2011 15:50

S Radiožurnálem se vydáme nikoliv z Čech až na konec světa, úplně nám postačí Skotsko. I tak to někomu může připadat jako výprava na konec světa, a rozhodně ji není možné zvládnout v jednom tahu. Skotsko přímo miluje náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek. Trasu už projel několikrát.

Cesta do Londýna autobusem i autem trvá zhruba 16 hodin, takže musíte počítat se zastávkami a případně i s noclehem. S průjezdem Německem a Belgií máte spoustu zkušeností, co byste nám doporučil?

„Přes Německo jezdím nejraději a nejrychleji, stejně jako autobus, po dálnici přes Frankfurt nad Mohanem nahoru do Kolína nad Rýnem a pak dál přes Cáchy a Brusel do Calais, tedy bez přespání. Asi na polovině cesty z Frankfurtu do Kolína vévodí jednomu údolí krásný hrad jménem Montabaur se čtyřmi nebo pěti věžemi ve tvaru staré špičaté německé helmy. Ty helmy ale byly určitě odkoukány od věží, spíš než naopak. Je možné tam poměrně levně přespat, když nechcete jet přímo.

Ve francouzském přístavu Calais na cestě do anglického Doveru je výhodné před vjezdem do tunelu pod Lamanšským průlivem ukázat na internetu objednanou jízdenku pro své auto, a to bez ohledu na počet cestujících. Cena půlhodinové cesty vlakem se pohybuje od dvanácti set korun výš. Anebo ukázat objednanou jízdenku na trajekt, ten je levnější než vlak, i když trochu pomalejší. Tam ceny jízdenky, například u společnosti SeaFrance, opět objednané předem, začínají na dvaceti librách. Není dobré platit přímo na místě před odjezdem, protože je to mnohem dražší.“

V centrálním Londýně je draho, zejména pokud jedete autem. Vyplatí se proto objednat si ubytování s parkováním někde mimo centrum a metropoli navštívit městskou hromadnou dopravou?

„Já myslím, že to je nejlepší. Ubytování mimo Londýn se vyplatí například v některém z hotelů společnosti Travelodge nebo Formule 1. Ty jsou poměrně levné a čisté, mají parkoviště, kde můžete nechat vůz a pak jet do města hromadnou dopravou. Červený autobus mám osobně raději než londýnské metro, i když je pomalejší. V Londýně rozhodně stojí za návštěvu Britské muzeum, kde za první světové války studoval Tomáš Garrique Masaryk. A mnoho dalších míst.“

Z Londýna do Skotska trvá cesta dalších šest až sedm hodin. Kde je nejlevnější ubytování pro cestující autem?

„Nejlevnější ubytování ve Skotsku je pod vlastním stanem. Samozřejmě po dohodě s farmářem, který obvykle nepožaduje peníze, ale třeba vám nabídne své mléko k snídani. V některých lesích je totiž zakázáno rozdělávat ohně, i když proti stanování obvykle nikdo nic nemá. Nebo můžete bydlet v hostelech, kde ubytování bez snídaně začíná od 14 liber na osobu a noc.

Také můžete přespat v některém z mnoha skotských hradů, které nabízejí ubytování. Tam jsou ceny o něco vyšší. Jeden z hradů, který mohu doporučit, je Levan v Gourocku, hodinu autem na západ od Glasgow, kde se dokonce domluvíte česky nebo slovensky. Ubytování si můžete opět vyjednat předem, například na internetové adrese Celticcastles.com. Nejkrásnější je Skotská vysočina hned na dosah, anglicky Highlands. Ze skotských ostrovů bez váhání doporučuji Skye, ten je podle mě nejkrásnější. Pokud se rozhodnete jet do Skotska, přeji vám příjemnou cestu, bude se vám určitě líbit.“

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkc
Spustit audio