Zhruba každý třináctý řidič vidí tak špatně, že by neměl sedět za volantem

19. listopad 2019 15:00

Odborná měření v rámci projektu Vidíš skvěle? odhalila, že 8 procent českých řidičů má se zrakem zásadní problémy.

Podle Besipu vidí špatně téměř polovina českých řidičů. Velká část o tom ani neví. Besip to zjistil v rámci projektu Vidíš skvěle? Na něm se podíleli i zkušení optometristé. Od poloviny letošního srpna do poloviny listopadu otestovali po celém Česku zrak více než 3.000 motoristů.

Měření se prováděla bez brýlí, respektive s brýlemi či čočkami u těch, kteří je měli. Z testů vyplynulo, že kolem 56 procent testovaných mělo zrak v pořádku. Zbytek měl špatnou ostrost vidění, která už ovlivňovala řízení.

Čtěte také

"Je tam škála toho, že někdo ještě nevidí tak špatně, že by ho to přímo ohrožovalo. Na druhé straně je 8 procent řidičů, kteří by vůbec v žádném případě neměli sedět za volantem," podotýká šéf Besipu Tomáš Neřold.

Mladí často kratkozrací, starší dalekozrací

Odborníci často řidičům odhalili krátkozrakost, hlavně v mladším věku. Staší generace motoristů pak byla naopak často dalekozraká. Tato vada je podle optometristky Petry Ustohlavové velmi zrádná: "To je asi nejsložitější v tom, že si to lidé neumí uvědomit, jestli vidí, nebo nevidí dobře. Protože se to zhoršuje tak postupně, že si to neuvědomují."

Velkým problémem, který testování odhalilo, je také skutečnost, že jen malá část motoristů chodí na pravidelné kontroly zraku.

Čtěte také

Zanedbané preventivní prohlídky

Zrak se obyčejně zhoršuje postupně s věkem, takže s ním by se měla zvyšovat i četnost návštěv očního lékaře, vysvětluje Tomáš Neřold z Besipu: "Ve věku do 40 let aspoň třikrát za to období. Od 40 let alespoň jednou za dva až tři roky. Od 65 let alespoň každý rok až dva."

Senioři starší 68 let musí ze zákona podstupovat komplexní zdravotní prohlídky každé dva roky.

Podle statistik Ministerstva dopravy má takzvaný harmonizační kód označující nutnost nosit při řízení brýle nebo čočky zhruba 1.300.000 z celkového počtu asi 6.000.000 vydaných řidičských průkazů. Podnět k zápisu brýlí do řidičského průkazu může dát praktický nebo odborný lékař.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio