Zloději mají nový způsob, jak najít v zaparkovaných autech cenné věci

16. leden 2020 16:51

Riziko představuje elektronika se spuštěným Bluetooth. Ani jeho vypnutí ale neznamená ochranu před vykradením. Policie doporučuje nenechávat v autě vůbec nic cenného.

Americký magazín Wired popisuje případy, při nichž se z aut ztratila elektronika i přesto, že byla důmyslně ukrytá třeba pod sedadlem.

Podle magazínu mohla zlodějům pomoct bezplatná mobilní aplikace, kterou se dá jednoduše zjistit, zda je ve voze schovaný notebook nebo třeba tablet s aktivovanou technologií Bluetooth.

Čtěte také

Krádeže pomocí mobilů

"Díky aplikaci je možné zjistit, zda se ve voze nenachází například nějaké příslušenství, jako jsou chytré hodinky nebo jiné elektronické vybavení," vysvětluje Přemysl Vaculík z portálu Dotekománie, která se věnuje mobilním aplikacím.

Aplikace funguje tak, že v okolí detekuje zařízení se spuštěným Bluetooth. Na základě síly signálu lze pak poznat, zda se k němu dotyčný přibližujete, nebo vzdalujete. A snadno tak může odvodit, v kterém autě se technika nachází.

Při testování aplikace na parkovišti v Praze se reportérovi Radiožurnálu podařio pomocí aplikace nalézt ve vozech jeden mobilní telefon, v dalším elektronickou cigaretu a v jiném zase počítač.

Čtěte také

Auto není trezor

Policie apeluje na řidiče, aby v autech nenechávali žádné věci, ani ty s vypnutým Bluetooth. Sníží tím riziko vloupání na minimum.

Podle policejní mluvčí Lenky Sikorová si totiž zloději i bez aplikace vybírají svůj cíl prostým pozorováním: "Pachatelé si často své oběti vytipují a při vloupání do vozidla jdou takzvaně na jisto."

Zloději vykradou auto i kvůli odložené bundě nebo krabičce cigaret. Na to upozorňuje pražský kriminalista Jakub Al-Rihany. Ten se ale v praxi s krádeží s využitím mobilní aplikace ještě nesetkal: "Spíše je to tak, že pachatelé chodí náhodně kolem vozidel, i třeba v noci s baterkou. Pokud ve vozidlech něco vidí, tak to vezmou."

Policie vloni objasnila jen každý osmý nahlášený případ vloupání do auta. Většina pachatelů jsou recidivisté nebo drogově závislí.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio