Znáte dobře pravidla silničního provozu? I díky cizincům si ji můžete připomenout

7. září 2013 13:10

Určitě to zažil nejeden motorista – nadává, že v protisměru jede auto, které nesvítí, a když se potkají, tak zjistí, že jde o cizince, který vůbec netuší, že je to povinné. Každý řidič by si sice měl před cestou do ciziny nastudovat dopravní pravidla, ovšem pokud to neudělá, pak nemá moc šancí, jak to zjistit přímo u nás. Tedy až dosud neměl, teď se to mění.

„Udělali jsme si takový průzkum, na kolik se má cizinec možnost seznámit se základními odlišnostmi v pravidlech silničního provozu. Zjistili jsme, že situace je neveselá, a proto jsme přistoupili k vytvoření komplexnějšího materiálu,“ přibližuje vedoucí Besipu Roman Budský důvody vzniku anglicky psaného letáčku s jednoznačným názvem Základní dopravní pravidla v České republice. Vždyť jen loni zemřelo na našich cestách 46 cizinců a dalších 1300 se zranilo.

Čtěte také

„Cizinec má možnost dozvědět se nejzákladnější rozdíly – jízda na kruhovém objezdu, jízda v pruzích, přednosti tramvají, jak se chovat na přechodu pro chodce, jak je to s denním svícením, jak je to se zimními pneumatikami, jak se chovat v případě dopravní nehody. Jsou tam samozřejmě i důležitá telefonní čísla,“ popisuje Roman Budský.

Ale to by se určitě hodilo i mnoha našim řidičům. Pravidla silničního provozu se neustále mění a k mnohým se nedostanou anebo je špatně pochopí. Klasickým příkladem je bodový systém, kdy nejeden řidič hrdě hlásí. „Zatím mám všechny body.“ Jenže opak je pravdou. Každý řidič má nulové konto, body za přestupky se přičítají. Anebo takový kruhový objezd. Stačí se chvíli k nějakému postavit a je jasné, že mnoho řidičů vůbec netuší, že blinkr se používá pouze při výjezdu z kruhového objezdu.

Čtěte také

„Člověk už je zvyklý, že vždycky, když se někam snažím najet, tak tam dávám blinkr. Mám ho tam prostě pořád. Nejsem si tím stoprocentně, že byste mělo blikat, když pokračujete po kruhovém objezdu. Není to tak,“ říkají řidiči.

Naštěstí pro všechny, kteří tápou v pravidlech, máme dobrou zprávu. Podobná brožura jako pro cizince se chystá i pro našince. Ale nejen to. „Jde v podstatě o komentovaná pravidla silničního provozu, obsahujícího judikáty, vysvětlivky k jednotlivým ustanovením pravidel silničního provozu, ale budou tam také odkazy na spoty a animace – to je první část. Druhá část – vysvětlivky k dopravním značkám, takže jednotlivé dopravní značky s komentářem a potom je tam pochopitelně také testová část, kdy se budou lidé za pomoci e-testu moct vyzkoušet, jestli tomu dobře porozuměli,“ vysvětluje Roman Budský.

Zatímco anglicky psaný leták i s odkazem na stránky ibesip.cz už se dá získat na pumpách, informačních centrech či recepcích hotelů, pak stručná dopravní pravidla pro české řidiče by se měla objevit do konce roku.

autor: evk
Spustit audio