Zpravodajové Zelené vlny v květnu: Skoro čtyři tisíce volání, nejvíc při kolapsu na D1

5. červen 2019 17:00

Pravidelně odměňujeme ty, kteří nám během uplynulého měsíce volali na bezplatnou linku 800 553 553 nejčastěji. Tři z nejaktivnějších registrovaných Zpravodajů Zelené vlny potěší dárkové komplety. Poděkování patří všem volajícím.

V květnu se v Česku stalo celkem 8.699 dopravních nehod, které musela řešit policie. Zemřelo 37 lidí, v nemocnicích skončilo 175 těžce a 1.845 lehce zraněných. Nejčastější příčinou zůstalo nedání přednosti (951 nehod) a nepřiměřená rychlost (910 nehod). Při bezmála třech stovkách nehod seděli za volantem řidiči pod vlivem alkoholu. Podrobné interaktivní statistiky dopravní nehodovosti najdete na www.irozhlas.cz/nehody

Nejkomplikovanější situace v provozu panovala ve čtvrtek 30. května. Ráno a dopoledne se tvořily kolony hlavně na dálnici D1. To vlivem silného provozu, pohybu vojenských konvojů, nehod a porouchaných vozidel. Jízda z Prahy do Brna se některým řidičům protáhla skoro na pět hodin. Odpoledne se problémy přesunuly zejména na D0 Pražský okruh. Mimo jiné se tu vpodvečer v rozestupu několika minut a jen několika málo kilometrů srazili dva motorkáři s osobními auty. Na obou místech museli kvůli přistání vrtulníku Letecké záchranné služby zcela zastavit provoz. Ten den naše ústředna zaznamenala 306 příchozích hovorů, jejich podstatnou část tvořila volání právě od řidičů z D1 a Pražského okruhu.

iRozhlas - Statistiky dopravních nehod (květen 2019)

Celkem bylo během května číslo našeho nonstop dispečinku 800 553 553 vytočeno 3.989 krát. Všem volajícím velice děkujeme!

Každý hovor je důležitý. Ať už jde o varování před nebezpečnou překážkou, upozornění na čerstvou ještě neoznačenou nehodu, upřesnění délky kolony nebo zdržení, aktualizaci průjezdnosti u již delší dobu řešených havárií, případně i jen o konstatování, že se některým z omezení jede nečekaně plynule. Každá informace nám pomáhá být aktuálnější, přesnější, užitečnější.

Zelená vlna: Dárkové předměty

Jako obvykle z nejčastěji volajících registrovaných Zpravodajů Zelené vlny vybíráme trojici, které posíláme dárkové sady. Konkrétně reflexní vestu, pohodlné bavlněné tričko, praktický lehký sportovní batůžek (chcete-li gym sack), slušivé sluneční brýle, skládací nákupní tašku a další drobnosti. Balíčky putují na adresy těchto tří pánů:

Jiří Jirout, Březová u Uherského Brodu
Jiří Pelc, Velká Buková
Pavel Kahún, Letkovice

Pokud ještě nejste Zpravodajem Zelené vlny, stačí vyplnit stručný registrační formulář. A jestliže už Zpravodajem ZV jste, nezapomeňte, že statistiky se počítají z telefonního čísla, které uvedete při registraci. Případné změny proto hlaste prostřednictvím formuláře pro aktualizaci údajů.

autor: ZV
Spustit audio