Zvířata v polské zoo svítí, aby varovala. Netradiční světelná výstava upozorňuje na ohrožení divoké přírody

Když se setmí a zvířata v zoo v polské Vratislavi usnou, rozsvítí se v části areálu unikátní výstava. Tvoří ji několik desítek světelných soch zvířat obývajících africký kontinent – žirafy, gorily, surikaty nebo tučňáci i motýli. Výstava Divoká Afrika návštěvníkům nabízí nejen nevšední podívanou na jinak známé tvory i rostliny. Upozorňuje taky na ohrožení, které pro africkou přírodu představuje rozrůstající se lidský svět.

„Když se setmí a zvířata usnou, otevíráme druhou část naší zoo, kde jsou zvířata krásnými lucernami. Mají návštěvníky nejen uchvátit, ale hlavně upozornit na to, že jsou to zvířata ohrožená a že každý z nás může pomoct při jejich záchraně,“ vypráví ředitelka Zahrady světel ve Vratislavi Anna Litwinová.

„Například výstava společně se Zoo Vratislav předá jeden zlotý z prodeje každé vstupenky na záchranu vzácných tučňáků brýlových v jejich přirozeném prostředí,“ dodává.

Podmořský svět

Stojíme u vstupu do Zahrady světel. Jen pár metrů od nás lampy promítají na zasněženou cestu listy stromů. Ještě o kousek dál se projdeme po dně moře a korálovém útesu. Přitom každým krokem budeme plašit jeho obyvatele.

Pohádkově skutečná

Světově ojedinělá světelná výstava Divoká Afrika se otevírá až po setmění. Tehdy pavilony, voliéry a výběhy přestanou být hlavním bodem zájmu návštěvníků a stanou se jím světelné sochy zvířat.

„Nemají pohádkovou podobu – zachovali jsme jejich proporce, tváře i zbarvení. Co nejvíce jsme se snažili zachovat jejich přirozenost, tedy až na velikost. Máme například velikého slona, velikou gorilu, krásné žirafy…“ vyjmenovává Anna Litwinová.

Cesta vede třeba i mezi medúzami

Zastavujeme se u lva. „Podívejte se prosím na jeho tvář. Je hrdý, jako skutečný lev. A tady kousek stranou přebývá skutečná lvice. Není náhoda, že jsme se je snažili tady takto přiblížit a upozornit, že ve svém přirozeném prostředí čelí mnoha problémům,“ zdůrazňuje ředitelka.

Zážitek i poznání

O kousek dál jsou hyeny, nebo spíš hyení hlavy, které vykukují na kolemjdoucí zpoza lavičky. Přes chodníček na druhé straně je umístěný jeden z reproduktorů, které výstavu ozvláštňují tematickou africkou hudbou.

Čtěte také

U každého exponátu je digitální informační cedule, kde si každý může v polštině nebo angličtině přečíst, na co se to právě dívá. Krátký text popisuje, v jakých zemích dotyčné zvíře žije, v jakém přirozeném prostředí.

A dočtete se tu také informace, které lze zužitkovat o kousek dál – u tabule, která obsahuje kvízové otázky nejen pro děti. Tady je například otázka, čím se převážně živí gorily: za A hmyzem, za B rostlinami, za C malými savci.

Život pod hladinou

„Výstava ale není jen o zvířatech. Máme tu třeba i baobab, africký strom. Je takovým dodatkem, který dotváří atmosféru afrického kontinentu,“ vysvětluje Anna Litwinová nedaleko zářícího stromu, který tvoří orientační bod na rozcestí.

Součástí expozice je i flora Afriky, reprezentuje ji například svítící baobab

V potemnělém koutu naproti opuštěné, zasněžené voliéře po větvi leze světélkující modrozelený chameleon. „Medúzy jsou taky hezké. Já popravdě nevím, co je tu nejméně atraktivní. Protože všechno je něčím trochu jiné,“ krčí rameny ředitelka zahrady, zatímco společně míříme k zábradlí nad řekou.

Výstava totiž není jenom na souši. Po hladině nebo možná těsně pod ní se táhnou světelné pásy, světélkují a mění barvy v rytmu africké hudby. Připomínají tak proud a vlny.

„To dalo ohromné práce. Naši montážní dělníci leželi při instalaci na takových deskách, jako surfařských prknech, aby mohli světelné řetězy a pruhy do vody správně umístit. Za to jim patří obrovský obdiv,“ oceňuje Anna Litwinová nasazení pracovníků před otevřením výstavy v říjnu.

Vyhynulý pták dodo má varovat před ohrožením ostatních afrických tvorů

Dodo jako zdvižený prst

Po zhruba hodinové prohlídce se pomalu blížíme ke konci – kolem chobotnic, papoušků, surikat…

„Zvíře, na které chceme taky upozornit, je pták dodo. Toho se nepodařilo zachránit, je to jediné zvíře v expozici, které už neexistuje. Ostatní vystavená zvířata jsou ohrožená a my nechceme, aby skončila stejně,“ dodává ředitelka expozice.

Výstava Divoká Afrika v Zahradě světel vratislavské zoo je otevřená až do začátku března.

Spustit audio

Související