10. etapa: fyzička dostala zabrat

13. leden 2017 07:57

Desátá etapa otestovala závodníků fyzickou kondici. Rychlostní zkouška dlouhá 449 kilometrů po trialových tratích a v písku navíc, po rozblácených, deštivých a chladných etapách, ve velkém horku mnohé opravdu vyčerpala. Složitá navigace už byla jenom třešničkou na dortu. Hodně zamíchala pořadím a trápila i některé Čechy. Navíc už začíná jít do tuhého, protože teď zbývají už jenom poslední dvě etapy, než všichni dorazí do cíle v Buenos Aires.

Motorky

Michel Metge se v cíli radoval ze svého prvního etapového vítězství, jenže po chvíli zjistil, že minul jeden bod na trati a penalizace ho okamžitě posunula na sedmou pozici. Joan Barreda tak získal třetí etapové vítězství. I on má ovšem na kontě penalizaci, a tak místo vedení v tabulce okupuje pátou příčku. Na čele neohroženě stále Sam Sunderland. Ze soutěže dnes odstoupil dosud druhý Chilan Pablo Quintanilla, který při pádu utrpěl otřes mozku.

Čtyřkolky

Svoje druhé etapové vítězství ukořistil Sergey Karyakin a posílil svoje postavení na čele tabulky. Druhý Ignacio Casale na něj ztrácí přibližně 20 minut.

Auta

Cyril Despres, třetí muž kategorie aut

Peterhansel s Loebem si zase přehodili pozice v tabulce. Desátou etapu vyhrál Peterhansel a tak je nyní on lídrem. Cyril Despres se obou držel zuby nehty, což znamená opět první tři místa pro Peugeot. Úplně stejné pořadí vidíme i v tabulce průběžných výsledků po deseti (osmi) etapách. Původně byl ale autorem nejrychlejšího času Sébastien Loeb, pořadatelé ale odepsali rekordmanovi v počtu triumfů v Rallye Dakar Peterhanselovi ztrátu, kterou po kolizi s motocyklistou nabral čekáním na pomoc. Vrátil se díky tomu i do čela celkové klasifikace a vede před devítinásobným mistrem světa v klasické rallye s náskokem necelých šesti minut.

Češi v desáté etapě

Automobilový jezdec Martin Prokop i motocyklista Ondřej Klymčiw se v desáté etapě Rallye Dakar umístili v elitní desítce. Prokop s fordem zajel devátý čas, Klymčiw byl původně desátý, ale po penalizaci vítěze skončil rovněž na devátém místě. Pro oba to znamená nejlepší výsledky v populární dálkové soutěži v kariéře. Po druhém neplánovaném dnu volna si Prokop s fordem o jedno místo vylepšil maximum z loňské druhé etapy. Na 449 kilometrech rychlostní zkoušky na trase z Chilecita do San Juanu v Argentině byl po pozdější revizi výsledků o téměř 40 minut pomalejší než francouzský vítěz a nový lídr pořadí Stéphane Peterhansel.

Martin Prokop dojel v první desítce

„Dneska nejtěžší etapa. Úplně likvidační terén po většině z 450 kilometrů. Jsem fyzicky na dně. Shrek (vůz) je slušně dobitý, ale zvládl to na jedničku,“ ulevil si na facebooku Prokop, který se v celkovém pořadí posunul už na třinácté místo. Během etapy spadl do díry, potkal zraněného motorkáře, u něhož už byla helikoptéra, a nevyhnulo se mu ani bloudění. „Škoda, že jsme se zase ztratili. Je vidět že Shrek dokáže jet svižně v každém terénu. Druhá část byla sice rychlejší, ale úplně likvidační pro naše těla a auto. Bolí mě úplně všechno. Kluci si střihnou několikátou noční v kuse a já se zkusím konečně vyspat,“ uvedl Prokop.

V soutěži kamionů byl Aleš Loprais pátý a při problémech týmového kolegy z Buggyry Martina Kolomého je novou českou jedničkou. Patří mu celkově desáté místo těsně před Martinem Macíkem, který dnes při absolutním triumfu ruských pilotů v kamazech obsadil osmou příčku.

David Pabiška jezdí průběžně 43.

Jednatřicetiletý Klymčiw se dnes za řídítky husqvarny dlouho držel i v elitní trojici a na pátém mezičasu byl dokonce nejrychlejší, až v závěru ztratil. Klymčiw byl v předchozích sedmi odjetých etapách na letošním Dakaru nejlépe sedmnáctý, jeho osobním maximem bylo 16. místo z předloňska. Tentokrát získal i skalp vedoucího jezdce průběžného pořadí Sama Sunderlanda z Velké Británie a je v neoficiálním celkovém pořadí třináctý. Při třetí účasti na jihoamerické rallye může vylepšit 20. místo z roku 2015. Vloni po těžké nehodě závod nedokončil.

autoři: ČTK , Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio

Více o tématu