7. etapa: Opět se zkracovalo. Závodníci mají za sebou maraton

10. leden 2017 10:53

Rallye Dakar opustila La Paz, nejvýše položené hlavní město na světě, a přesunula se do velmi známého místa na Dakaru – Uyuni. Etapa byla opět zkrácená kvůli nepříznivému počasí a nesjízdným cestám. Sedmá etapa byla maratónská. Závodníci dojeli do kasáren v Uyuni, kde byl vybudovaný improvizovaný bivak. Ale bez svých mechaniků, s opravami si museli poradit sami.

Motorky

Etapu letos poprvé vyhrál Američan Ricky Brabec, zkrácenou erzetu dlouhou 174 kilometrů jel ďábelským tempem. Druhý by jeho týmový kolega Paulo Goncalves. Sam Sunderland udělal všechno´, aby udržel svoje celkové vítězství, jeho snahy stačily na třetí příčku. A zůstává lídrem tabulky.

Todd Smith je na Rallye Dakar nováčkem. Účastní se na netovární motorce KTM. Sám určitě nečekal, že si při prvním Dakaru povede tak dobře. V etapě se ukázal v cíli na šestém místě a bezpochyby dojede až do Buenos Aires.

Matthias Walkner je zatím pátý

Čtyřkolky

V kategorii čtyřkolek je aktuálně na čele pořadí ruský závodník Karyakin, v etapě byl ze všech nejrychlejší a díky tomu se ujal i průběžného vedení před dvěma Francouzi – Vitsem a Dutirem.

Auta

Stéphane Peterhansel na čele průběžného pořadí

Stéphane Peterhansel se uhnízdil na čele tabulky průběžných výsledků, pomohlo mu k tomu vítězství v sedmé etapě. Jenom o 48 vteřin horší čas mě Sébastien Loeb. V celkové pořadí jsou první dvě místa stejná – Peterhansel a Loeb. Na třetí pozici se posunul Nani Roma, který tak z pódiových pozic odstrčil Cyrila Desprese. Mikko Hirvonen skončil čtvrtý v sice etapě, jenže osm kilometrů před cílem v Uyuni narazil do skály a udělal defekt. Do cíle dojel na ráfku a bude muset spoléhat na štědrost soupeřů, protože v bivaku bude bez svých mechaniků.

Kamiony

Češi v sedmé etapě

Martin Prokop se posunul na 15. místo průběžného pořadí automobilů. Pilot vozu Ford Raptor se však stejně jako všichni ostatní musel v cíli obejít bez pomoci mechaniků. „Auto naštěstí vypadá celkem v pohodě. Jenom máme pořád zařazenou mezinápravovou uzávěrku a nejde vyřadit. Asi ohnuté rameno nápravy, čímž celé auto táhne hodně doprava,“ řekl pilot týmu MP-Sports, jenž byl před rokem na Dakaru při své premiéře čtrnáctý.

Marin Prokop je průběžně 15.

Pozici nejlepšího českého motocyklisty drží Ondřej Klymčiw, průběžně devatenáctý. „Motorka funguje skvěle a tělo taky. Na motorce se cítím vážně dobře. Tak mi řekněte, proč nemám trošičku štěstíčka,“ uvedl Klymčiw na sociální síti a komentář doplnil smajlíkem.

Menší komplikace musela řešit dvojice pilotů kamionů Tatra týmu Buggyra Racing. Martin Kolomý totiž tahal zapadlého Lopraise. I tak se ale posunul v pořadí na 12. místo. „Byla to hodně rychlá a rozbitá etapa, což samozřejmě naší technice vyhovuje. V závěru jsme potkali zakopaného kolegu, tak jsme se tam trochu zdrželi,“ uvedl Kolomý, jenž na elitní desítku ztrácí devatenáct minut. Loprais měl v minulých etapách technické problémy, tentokrát chyboval sám. „Udělal jsem menší chybu při přejezdu jednoho rašeliniště, kde jsem zapadnul. Naštěstí to dobře dopadlo, protože nás Martin vytáhnul. Nějakých deset patnáct minut jsme tam ztratili. Pomalu ale získávám důvěru a je to lepší, než se zaseknutým volantem,“ řekl průběžně třináctý Loprais.

Aleš Loprais zapadl. Musel ho vytahovat týmový kolega Kolomý
autoři: ČTK , Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio

Více o tématu