9. etapa: Loprais havaroval a končí

10. leden 2012 22:30

Dnes byla na programu nejdelší rychlostní zkouška letošního Dakaru – 556 kilometrů. Na start se postavilo 316 jezdců a posádek, a kdo náročnou trasu z Antofagasty do Iquique zvládl, čekal ho dechberoucí sjezd z obrovských dun až ke břehům Pacifiku.

První část měřeného úseku byla rychlejší, i když občas se stroje topily v fesh-feshových úsecích (písek fesh-fesh je jemný jako mouka). Jenže cesty byly velmi prašné a v některých místech bylo předjíždění nemožné.

Potom si mohli závodníci na chvíli oddychnout, protože projížděli víc než 120kilometrovou neutralizační částí, ale pak se zase jelo 90 kilometrů na čas. Ve druhé polovině šly na dračku hlavně navigátorské zkušenosti.

Motorky

Pořadatelé upravili výsledky včerejší etapy, kde několik motorkářů zapadlo v bahnitém okolí řeky hned v úvodu rychlostní zkoušky. Po průjezdu sedmého motorkáře byla totiž trasa změněna, aby tam nezapadl celý konvoj, a tak byla sedmi jezdcům umazána ztráta, kterou nabrali.

Týkalo se to Comy, Desprese, Goncalvese, Rodriguese, Farrése Güella, Ullevalsetera a Casteua, takže největších hvězd. Coma tedy startoval do etapy jen s 1,5- místo s 9,5minutovým náskokem před Despresem. Ten si jistě oddychl, protože kvůli neplánované „bahenní lázni“ přišel o více než deset minut.

Dnešní etapu vyhrál pro změnu Despres s téměř čtyřminutovým náskokem před Comou a opět se posunul do čela průběžné klasifikace motorek. Jestli jeden z favoritů neudělá nějakou větší chybu nebo ho nepotká nějaká závada, bude to otevřené až do posledního kilometru. Na třetím místě je stále Portugalec Rodrigues, který si hlídá medailové umístění.

Třetí dnes dojel 28letý Katalánec Borreda Bort s husqvarnou, ale ten má po devíti odjetých etapách už víc než 3,5hodinovou ztrátu a je na 16. místě. Slovenský jezdec Štefan Svitko na KTM opět zajel první desítku. Dnes mu patřilo sedmé místo a na stejné příčce je i v průběžném pořadí. Jen tak dál.

Jan Veselý, který si po včerejší etapě už nestěžoval na problémy s nekvalitním palivem, dojel na 77. místě s téměř 2,5hodinovou ztrátou.

Čtyřkolky

Opět to byli argentinští bratři Patronelliovi, kteří byli po celou dobu ve vedení. Na konci první části měřeného úseku měli náskok už 42,5 minuty před svým krajanem Maffeiem a zbytkem startovního pole, které prořídlo už jen na 18 strojů.

Na pořadí se do cíle v Iquique nic nezměnilo a Patronelliovi bezpečně vyhráli v pořadí Alejandro, Marcos – vypadá to, že starší bratr dělal cestu mladšímu, protože ten dojel jen s minutovým odstupem. Třetí místo uhájil Maffei.

Auta

Hummer bouřliváka Robbyho Gordona byl po včerejším skvělém výkonu, kdy mu uteklo vítězství jen o pět sekund, nabuzen na další výsledky hodné zapsání do dakarských análů. Ten dnešní k nim určitě patří, protože Gordon získal svoje první etapové vítězství na letošním ročníku rallye Dakar. Z celkového náskoku Francouze Peterhansela umazal další 1,5 minuty, takže ten má ve vedení už jen šest minut k dobru.

Profil tratě 9. rychlostní zkoušky

Peterhansel by však velice rád udržel celkové první místo až do cíle v Limě, protože by tak získal jubilejní desáté vítězství na rallye Dakar celkově – čtvrté za volantem vozu. Dnes dojel hned druhý. Za ním se seřadily další tři vozy Mini s jeho týmovými kolegy Romou, Holowczycem a Santosem.

Na šestém místě dovezl svoji Toyotu Hilux Jihoafričan De Villiers a na sedmém místě dovezl svoje BMW se slušivým kabátkem od čínského Great Wallu Portugalec Carlos Sousa.

Obhájce loňského vítězství Katařana Nassera Al-Attiyaha, týmového kolegu Robbyho Gordona, potkaly na trati vážné technické problémy v podobě povoleného řemenu na alternátoru. Několikrát kvůli tomu musel zastavovat, ale z té poslední zastávky zhruba na 200. kilometru měřeného úseku se už nerozjel. Ze závodu tedy odstoupil ze šestého místa a letos už do bojů o prvenství nezasáhne.

Na prvním místě celkově je tedy zatím Peterhansel, druhý je Gordon a třetí Holowczyc. Potom následuje Roma, De Villiers, Novitskiy a Sousa.

Kamióny

Aleš Loprais od začátku etapy sváděl bitvu s konkurenčními ivecy, kontrétně s De Rooyem a Biasonem, se kterým zajel shodně nejrychlejší čas na prvním kontrolním bodě. Potom se na první místo dostal De Rooy a uháněl kupředu pronásledovaný Lopraisem a svými týmovými kolegy Staceym a Biasonem.

Před neutralizací byl Loprais stále druhý, ale potom přišel šok. Tatra na 374. kilometru havarovala. Po mikrospánku řidiče, kterým byl v tu chvíli mechanik Petr Almáši, sjela na přejezdu v měřeném úseku ze silnice a šla přes střechu. Závod pro posádku Loprais, Almáši, Ernst tedy skončil. Loprais i Almáši byli transportováni vrtulníkem do nemocnice, protože Loprais má zlomené dva obratle a Almáši silný otřes mozku. To rozhodně nebyl pěkný dárek k Alešovým 32. narozeninám, které včera rozhodně neslavil.

Tým Iveco tak dnes získal hattrick, když na všech prvních místech byly jeho vozy. První dojel Biason, druhý Stacey a třetí De Rooy, všichni v jedné minutě. Ardavichus s nejrychlejším kamazem na letošním ročníku obsadil čtvrté místo s devítiminutovou ztrátou.

Po odstoupení Lopraise ze závodu se Ardavichus posunul na celkové třetí místo, čtvrtý je další pilot týmu Iveco Španěl Vila a na pátém místě jede Brazilec De Azevedo s tatrou. Šestý je Miki Biason.

Posádka Kolomý, Kilián, Kilián jedoucí s tatrou se včera nevyhnula dvěma defektům, kvůli kterým ztratila hodinu času. Při jednom z nich se totiž uvolnil běhoun od kordu pneumatiky a způsobil značné škody. Dokonce nešlo nasadit nové kolo a na řadu přišla i elektrocentrála, za pomocí které se musela uříznout ohnutá konzole držící blatník.

Jaroslav Valtr zase přišel po 270 kilometrech včerejší rychlostní zkoušky o brzdy, takže zbývajících dvě stě kilometrů jeli úplně bez brzd. Při jednom z výletů mimo cestu později ještě poškodili zadní nápravu svoji liazky, ale štěstí jim byl nakloněno a dokázali dojet do cíle na slušném 11. místě.

V dnešní etapě skončil Martin Kolomý desátý se zhruba 33minutovou ztrátou, Jaroslav Valtr o tři pozice a dalších pět minut za ním. Tomáš Vrátný a Miroslav Zapletal jedou ve čtvrté desítce a ještě jsou na trati.

Popis trasy 10. etapy z Iquique do Aricy:
Závodníci už od rána nebudou vycházet z údivu. Přímo na začátku měřeného úseku je ohromí okolní nádherná příroda – kombinace vln a písku. Tu si užijí v délce mnoha kilometrů, nejzkušenější jezdci budou schopni „surfovat“ na dunách rozprostřených na úseku sta kilometrů. Všechny pak do reality drsného závodu vrátí obtížná pasáž s jemným prachem fesh-fesh na konci měřeného úseku.

Antofagasta – Iquique (565 km / RZ 556 km)

Automobily:
1. Gordon, Campbell (USA/Hummer) 4:35:21, 2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) –1:38, 3. Roma, Périn (Šp, Fr./Mini) –8:37.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 24:41:14, 2. Gordon, Campbell –5:58, 3. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini) –16:49.

Motocykly:
1. Rodrigues (Portug./Yamaha) 5:16:17, 2. Despres (Fr./KTM) –3:16, 3. Svitko (SR/KTM) –4:35, ...86. Veselý (ČR/Yamaha) –2:25:08.

Průběžné pořadí:
1. Despres 24:45:17, 2. Coma (Šp./KTM) –2:28, 3. Rodrigues (Portug./Yamaha) –44:19, …6. Svitko – 1:18:33, 73. Veselý –12:41:51.

Čtyřkolky:
1. A. Patronelli 6:21:18, 2. M. Patronelli –1:02, 3. Maffei (všichni Arg./Yamaha) –44:07.

Průběžné pořadí:
1. A. Patronelli 35:06:21, 2. M. Patronelli –1:19:59, 3. Maffei –1:50:12.

Kamióny:
1. Biasion (It./Iveco) 5:29:02, 2. Stacey –20, 3. De Rooy (oba Niz./Iveco) –54, ...10. Kolomý (ČR/Tatra) –33:16, 13. Valtr (ČR/Liaz) –38:52, 27. Vrátný (ČR/Tatra) –2:01:54, 37. Zapletal (ČR/MAN) –2:41:41.

Průběžné pořadí:
1. De Rooy 28:43:59, 2. Stacey –47:32, 3. Ardavichus (Rus./Kamaz) –1:06:40, ...8. Kolomý –3:44:34, 18. Vrátný – 10:49:42, 19. Valtr –11:27:51, 35. Zapletal – 4:01:51 (+7 hodin penalizace).

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu