Brněnský billboard je černou stavbou, přesto bliká dál

13. listopad 2014
Motožurnál , Motožurnál

V březnu 2010 se na jedné z nejrušnějších brněnských křižovatek – v křížení ulic Heršpická a Poříčí – objevila reklamní LED obrazovka. Denně kolem ní projede asi 70 tisíc aut. Podle dopravní policie v blikajících reklamách zaniká světlo semaforů. Je prý zázrak, že se tu ještě nestala žádná tragédie.

„Jakákoliv reklama mi při řízení vadí. Rozptyluje to pozornost,“ říká mi třicátník, který stojí na červené ve svém modrém fordu. Na celé věci není pikantní jen to, že dopravní policie, která má dbát na bezpečnost provozu, nemůže billboard, jež léta označuje za nebezpečný, nechat odstranit.

Radiožurnál se už nebezpečnému billboardu věnoval před deseti měsíci. Tehdy se čekalo na verdikt krajského soudu. Billboardu totiž chybí i detail v podobě stavebního povolení.

Soudy za to dali společnosti HIT media, která billboard vlastní, pokutu sto tisíc. Nařídily také, že ho musí odstranit – což se nestalo.

Černá stavba je připojena na elektřinu

„Policie ČR samozřejmě na negativní účinky tohoto billboardu upozorňuje neustále dokola, bohužel zatím bezvýsledně,“ říká Jindřich Rybka, šéf jihomoravské dopravky. Majitel billboardu se k případu vyjádřit odmítnul.

Jak Radiožurnálu napsal Roman Burian z radnice Brno-střed, míč teď není na jejich hřišti, ale na hřišti krajského soudu. Pokutu mohou udělit znova a znova a pak ji vymáhat. To však může trvat další roky.

Možná by tedy stálo za úvahu zamyslet se nad tím, jak možné, že je černá stavba, kterou billboard rozhodnutím soudu bezesporu je, připojená na elektřinu.

Billboard řidičům většinou vadí

„Nejrůznější billboardů už je opravdu hodně,“ soudí jeden z dotázaných řidičů. „Přes den je však moc nevnímám. To, že by se v nich ztrácelo dopravní značení, se mi nezdá.“

Další řidič oponuje. „Semafory tu kvůli blikajícím reklamách příliš nevnímám,“ stěžuje si. „Je to opravdu nepříjemné.“

Billboardy vadí i cyklistům. „Odvádějí pozornost,“ potvrzuje. „Myslím si, že ti, co mají na starosti bezpečnost, to přehlížejí. Je to nebezpečné.“


Zvětšit mapu: křižovatka ulic Heršpická a Poříčí v Brně

autor: pek
Spustit audio

Více z pořadu