Cestování po zemích: Norsko

17. březen 2015 14:13

Jste vášnivými rybáři nebo jednoduše milujete přírodu? Tak s námi pojeďte na Skandinávský poloostrov, kam se dnes vydáme v našem pravidelném seriálu Na cestách s Motožurnálem. Dnes míříme konkrétně do Norska, které je přímo pověstné svými malebnými městy, jezery, ostrovy, ale také velmi přísnými zákony a pokutami.

„V Norsku a ve Skandinávii se na silnicích celkově jezdí pomaleji a s větší kázní než v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Někteří čeští řidiči proto při cestování po severu považují zdejší silnice za nudné. Zejména při delším putování jim zřejmě lze dát zčásti za pravdu, ale i přesto se domnívám, že na skandinávskou dopravní kázeň při návratu na brněnskou D1 rádi vzpomínají,“ říká náš zpravodaj ve Skandinávii Tomáš Sniegoň.

Pro dovolenou do Norska je prý cestování automobilem takřka ideální. Delší vzdálenost vám však může mnohdy přidělat vrásky na čele hlavně v případě sestavování časového harmonogramu a celkové kalkulaci cesty, protože Norsko nepatří mezi levné země. A to hlavně cenou benzínu.

Ačkoliv je Norsko největším evropským producentem ropy, daň za pohonné hmoty patří k vůbec nejvyšším. Ceny benzínu i nafty se momentálně pohybují kolem 35 českých korun za litr.“

Ani ostatní poplatky pro motoristy nejsou zrovna levnou záležitostí. Dálniční sít není v Norsku tak rozlehlá jako v jiných evropských státech a rychlejší jízdu si užijete jen v okolí Osla.

Na dálnicích, jichž ovšem není mnoho, se jezdí jen stovkou. Ve městech se jezdí padesátkou, ale ani 30kilometrová rychlost není výjimkou. Provoz v hustěji obydlených místech dále zpomalují retardéry, navíc ne vždy přesně označené.“ Proto se doporučuje bedlivě sledovat provoz. Stejně jako dbát na předpisy.

Celoročně se povinně svítí ve dne i v noci. Hovory řidičů z mobilního telefonu jsou zákonem zakázány stejně jako řízení s 0,2 promile alkoholu v krvi. Dojde-li k přestupku, policie bývá nekompromisní.“

Pokuty jsou na naše poměry dost vysoké. Například překročení o rychlosti o 10 km/h stojí přibližně 600 norských korun (2 tisíce Kč). Této platbě se můžete vyhnout, ale nevyhnete se placení na některých vybraných úsecích - například u tunelů nebo mostů. Peněženku si připravte i na vjezdu do velkých měst. Ceny za poplatky se pohybují v průměru od 15 do 300 norských korun, což je v přepočtu zhruba padesát až tisíc českých korun.

Kochání se nádhernou severskou přírodou vám může překazit nepříjemný zážitek.

Při cestách norskou přírodou buďte zejména za soumraku zvlášť opatrní na vysokou zvěř. Ze setkání s losy a stády sobů si raději udělejte cestovatelský zážitek než řidičské trauma,“ radí Tomáš Sniegoň.

Dojde-li přece jen k dopravní nehodě, mějte na paměti číslo policie 112. Hasiči mají 110, a pokud budete chtít volat sanitku, vytočte číslo 113.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: Adam Kebrt
Spustit audio

Více z pořadu