Dakar 1997: Dakar - Agadez - Dakar

14. listopad 2007 22:09

Slavný africký maraton prošel v celé své historii mnoha změnami. Pro tento ročník zcela opustil evropský kontinent a start i cíl se přesunul do Dakaru. V místě tradičního konce soutěže se tedy tentokrát také startovalo. Nebyl to klasický Dakar, jak ho účastníci znali z minulých ročníků. Na jezdce čekalo množství roští, stromů, prachu a děravých cest. Všem navíc závodění komplikovalo obrovské vedro.

Pro tento ročník soutěže Tatra připravila dva "hasičské" vozy T 815 4x4. Posádku prvního vozu tvořila trojice Loprais, Stachura, Kučera (403), v kabině druhého vozu seděla trojice Buchtyár, Kořený, Ing. Muck (414). Kromě těchto dvou vozů odstartoval do soutěže také již téměř historický automobil T 815 6x6 s posádkou Sklenovský, Gilar, Hamerla (436). Plnil funkci doprovodného vozu a byl také zařazen v kategorii T 4 (mezi soutěžní vozy), a ne mezi doprovodné kamiony. Tento fakt se pravděpodobně stal vozům Tatra v letošním ročníku osudným. Naše vozy i v tomto roce startovaly v cizích službách.

V kategorii motocyklů se na startu objevila dvojice týmu Cerm Aktivity Kaštan (63) a Zloch (62) na strojích Suzuki DR. V kategorii automobilů odstartovala posádka Bílek, Ligocký na zajímavém automobilu Dodge Ram (298).

V kategorii kamionů se očekával souboj mezi vozy Tatra a japonskými vozy Hino a Mitsubishi. Jenže našim se tentokrát nedařilo a provázela je obrovská smůla. V etapě do Agadezu nejprve zastavil zadřený motor doprovodnou Tatru 815 6x6. Toto odstoupení se odehrálo tři etapy před dnem volna a navíc porucha posádku potkala v poušti na těžce přístupném místě. Pro tým to byla citelná ztráta, protože tento automobil vezl většinu náhradních dílů. Obě další Tatry zatím držely krok se špičkou pelotonu kamionů a zdálo se být pouze otázkou času, kdy se probojují na čelo kategorie. Problémy však pokračovaly.

Dvě etapy před dnem volna se začala prudce snižovat účinnost tlumičů u vozu Buchtyárovy posádky a vůz se stával stále obtížněji ovladatelný. Během volného dne v Agadezu posádka navíc zjistila závažnou poruchu zadního diferenciálu a padlo velmi těžké rozhodnutí - odstoupení ze závodu. Bylo o to bolestnější, že posádka odstupovala ze druhého místa v kategorii kamionů. V soutěži tak zůstala pouze trojice Loprais, Stachura, Kučera. Lopraisově posádce se v tomto ročníku v úvodu soutěže dařilo a v první polovině soutěže vyhrála tři etapy.

Posádka však měla také smůlu na neobvyklé závady. První nečekanou závadou byla prasklá trubka mazání turbodmychadla. Další rána přišla v okamžiku, kdy nevydržela trubka pohonu ventilátoru a její zbytky vážně poškodily čerpadlo. Tatra zůstala bezmocně stát na trati etapy a posádka dlouhé hodiny opravovala. V pozdních večerních hodinách dojeli do cíle etapy, ale oprava prasklé hřídele byla pouze provizorní a bohužel neumožňovala pokračovat v dalších etapách. Po desáté etapě tak posádka Loprais, Stachura, Kučera ze soutěže také odstoupila.

Naši dva jezdci Kaštan a Zloch jeli od začátku v klidu a na jistotu. Postupně se propracovávali v pořadí dopředu. Celou soutěž absolvovali bez vážnějších problémů. Kaštan sice dvakrát havaroval, ale vždy bez vážnějších následků. Zloch měl v závěru dva defekty pneumatiky a opravoval olejový chladič. Počáteční drobné problémy s navigací vyřešil tak, že se hned po startu nechal vést až do Dakaru. Neprohloupil.

V cíli nakonec obsadili 27. (Kaštan) a 28. (Zloch) místo. Navíc skončili na druhém a třetím místě ve třídě do 500 cm. Slavnostní chvíli si skutečně vychutnali - pod cílovou rampou u Růžového jezera si vzájemně připálili doutník a na vyhlášení vjeli s doutníkem v ruce. Posádka Bílek, Ligocký na voze Dodge bohužel musela po třech etapách ze soutěže odstoupit. Cestou na start čtvrté etapy jim vytekla voda z chladiče. Jedno z novinářských aut je odtáhlo do nedaleké vesnice, kde nakoupili chybějící vodu. Nestihli již včas přijet na start, překročili časový limit, a byli tak diskvalifikováni.

19. Rallye Dakar - Agades - Dakar 4.1.1997 - 19.01.1997

Délka: 8049 km

Počet startujících: 282
Moto: 127
Auto: 100
Truck: 55

Trasa: Dakar - Tambacounda, Tambacounda - Kayes, Kayes - Nara, Nara - Tombouctou, Tombouctou - Gao, Gao - Tahoua, Tahoua - Arlit, Arlit - Agadez, Agadez - Oclan, Oclan - Kidal, Kidal - Tombouctou, Tombouctou - Néma, Néma - Kiffa, Kiffa - Saint Louis, Saint Louis - Dakar

V cíli: 141 účastníků
Moto: 58
Auto: 61
Truck: 22

Pořadí:
Moto: 1.Peterhansel (Yamaha), 2. Gallardo (Cagiva), 3. Castera (Yamaha)
Auto/Truck: 1. Shinozuka/Magne (Mitsubishi), 2. Fontenay/Musmarra (Mitsubishi), 3. Saby/Series (Mitsubishi)

autor: Vierka Kaštanová
Spustit audio

Více o tématu