Dakarský deník 16 – Peru udělalo jihoamerický Dakar těžší

15. leden 2012 09:00

V peruánské Limě dnes skončí 34. ročník rallye Dakar 14. etapou a výjezdem na cílovou rampu. Co přineslo zařazení nové země, tedy Peru, této slavné pouštní soutěži?

Včetně Peru navštívila rallye Dakar už 27 zemí. Většinu pochopitelně v Africe, kde se jelo jejích 29 ročníků. Po přestěhování legendární rallye do Jižní Ameriky hostily dakarský konvoj po tři roky Argentina a Chile. Letos nově také Peru, které je z těchto tří jednoznačně nejchudším státem. Nejen terénem, ale hlavně provizorními obydlími bez střech připomíná právě chudé africké státy na dakarské trase.

Peruánská část pouště Atacama nabízí nová zajímavá písečná dunová pole a prostor, jak prodloužit závod o jeden den v podmínkách, které k rallye Dakar odjakživa patřily. Upřímně řečeno, poslední etapy minulých ročníků v Argentině horko těžko se vyhýbající hustě obydleným oblastem v terénu s bohatým porostem už klasický Dakar připomínaly jen hodně vzdáleně. To horká a vyprahlá poušť v Peru dokázala změnit a udělat poslední kilometry soutěže náročnější, podobné tomu, co posádky zažily v srdci soutěže, tedy v Chile.

Kromě zmíněných velkých dun přinesla také prašné hluboké úseky nazývané dakarskou hantýrkou „fesh-fesh“ i kamenité pasáže. Ostatně své postřehy a srovnání může nabídnout dakarský nováček za volantem kamiónu Tatra Tomáš Vrátný.

„Dostali jsme se do divočejších podmínek. Jsou tu sice trochu tvrdší písky, ale samozřejmě je tu stále pověstný fesh-fesh. Toho už jsme si užili až nad hlavu. Rozdíly oproti Chile tu jsou, ale ne nijak zásadní,“ popisuje Vrátný.

Pořadatelé o peruánské trati před soutěží mluvili jako o části světa podobné „písečnému africkému království“ Mauretánii. Něčím jí opravdu podobná byla, třeba i vysokými denními teplotami a poryvy větru unášejícími vzduchem prach a zrnka písku.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu