Dakarský deník 5 – také plyšáci jezdí Dakar

4. leden 2012 09:40

Jeden tvrďák vedle druhého, tak by se dalo nazvat mužské i ženské složení v konvoji rallye Dakar. I oni však věří na talismany třeba i v podobě plyšových zvířátek.

To byste se divili, jak jsou někteří účastníci rallye Dakar pověrčiví. Znám hned několik, kteří ze stanu vycházejí zásadně pravou nohou. Nejčastěji se však víra ve vyšší moc a v její náklonnost odráží v nejrůznějších talismanech nebo také ve fotografiích blízkých šikovně upevněných třeba u motorek tak, aby na ně závodníci viděli i při jízdě.

Setkat se tady taky můžete s řetízky či přívěsky manželek a přítelkyň dobře uchycených někde na stroji nebo schovaných po kapsách motorkářského oblečení. A zapomenout nemůžu ani na vzkazy na závodní technice, jaký měl třeba při minulém Dakaru od své milé na čtyřkolce i Martin Plechatý.

V kabinách kamiónů a osobních aut však jednoznačně vedou plyšáci. Hned několik jich najdete třeba v kabině závodní Tatry Jamal Aleše Lopraise.

„Já mám oblíbenou plyšovou postavičku Krtečka, se kterým rozmlouvám a také hraji takové divadlo. Krteček je totiž vybaven lopatkou, abychom nezapadli, a to je naše nejčastější pohádka. V kabině však není mnoho místa a veškerá plyšová zvířátka a postavičky tam trpí s námi,“ říká s úsměvem na tváři Aleš Loprais.

Talismany v nejrůznější podobě jsou prostě na nejtěžší rallye na světě jako doma.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu