David Pabiška: Despres jede přes mrtvoly

12. leden 2012 13:00

Po nehodě tatry Aleše Lopraise v deváté etapě zbyly v soutěži čtyři české kamióny. Nejrychlejším z nich byl ve včerejší poslední etapě před vjezdem konvoje do Peru osmý liaz řízený Jaroslavem Valtrem a navigovaný Davidem Pabiškou. Ten se na start rallye Dakar postavil už čtyřikrát, jenže pokaždé na motorce.

David Pabiška se v rozhovoru našeho reportéra přiznal, že myslí při navigování kamiónu na řídítka. Ostatně po motorkářsku popsal trať, do které na letošním Dakaru vyjíždí v kabině závodního kamiónu Liaz.

„Kamióny vyjedou na trať vždycky jako poslední a ta už je strašně rozbitá. Pamatuji si to z minulých let, kdy jsem v Copiapu měnil motor a startoval úplně jako poslední. Opravdu to nepřeji žádnému motorkáři, protože trať v tomhle stavu už je jen pro kamióny. A když ji navíc rozbijí i kamióny, tak už se to téměř nedá jet,“ říká David Pabiška v rozhovoru s reportérem Janem Říhou přímo na rallye Dakar.

Proč jsi nejel letošní Dakar v sedle motorky?

„Podvolil jsem se potřebám týmu. Řekl jsem si, že by se mi hodila drobná přestávka od motorky, kterou bych mohl využít ke zdokonalení se v navigaci. Za řidítka motorky se chci samozřejmě vrátit.“

Francouz Cyril Despres vede kategorii motorek o 21 sekund před svým týmovým kolegou Marcem Comou ze Španělska. To je neuvěřitelné, vzhledem k tomu, že závodníci mají za sebou téměř 6,5 tisíce kilometrů.

„Kategorii motorek samozřejmě sleduji, protože v ní mám mnoho kamarádů, se kterými komunikuji. Všechno by však bylo úplně jinak, kdyby Despres opět nepotvrdil, že je Francouz. Udělal totiž jezdeckou chybu, po které zapadl do bláta a vyprošťováním motorky ztratil 15 minut. Potom se vymlouval na to, že tam byl neprůjezdný terén a že to nebylo zapsáno v roadbooku, takže pořadatelé výsledky po dojezdu osmé etapy upravili.

Celé motorkářské pole je velmi nespokojené s tím, co se tu děje. Jak je možné, že si to Despres dokáže u pořadatelů vybrečet, aby mohl i nadále bojovat o vítězství? To by tu nemělo být. Jenže Despres je Francouz, pořadatel závodu je také francouzský, takže v tomto směru tu budou úlevy vždycky.“

Koho z dvou největších favoritů tipuješ na vítězství? Bude to Despres, nebo Coma?

„Myslím si, že Coma to letos zvládne. Dakar se musí jet hlavně se skromností a s pokorou, což Marc Coma opravdu má. Despres je člověk, který jede přes mrtvoly. Doufám, že se dakarská štěstěna přikloní na Marcovu stranu. Ze srdce mu to přeji,“ uzavírá David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu