Jak bezpečně převážet psy a další zvířata

16. červenec 2019 13:18

Stejně jako lidé i psi nebo kočky musejí být v autě připoutaní, respektive zabezpečení. Jinak můžou při nehodě zranit nejen sebe, ale také řidiče a spolujezdce. Jaké lze využít prostředky? A jaké hrozí sankce?

V autě byste měli připoutat nejen sebe, ale taky zvířata. Třetina řidičů to ale vůbec nedělá. Vyplynulo to z posledního mezinárodního průzkumu automobilky Ford, do kterého se zapojilo pět tisíc lidí. Podle zmíněné třetiny motoristů je poutání v autě zvířatům nepříjemné. Pokud ale vozíte psa nebo kočku v autě a nezajistíte je, může při nehodě zranit jak sebe, tak i vás.

Zvíře jako letící střela

Čtěte také

Pokud pes leží volně nepřipoutaný na zadních sedačkách, při intezivním brzdění bude katapultován do přední části kabiny. Tam může posádku zranit nebo i zabít. Při nárazu se totiž hmotnost zvířete mnohonásobně zvýší, upozorňuje dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0, která se snaží snížit počet obětí dopravních nehod na nulu.

"Je třeba si uvědomit, že jde o takzvanou nárazovou hmotnost. Pokud dojde třeba v padesátikilometrové rychlosti k nárazu, tak se zvyšuje hmotnost přepravovaných předmětů, osob a zvířat až na třicetinásobek."

Jak převážet bezpečně?

Vhodná může být klec. Hodí se pro větší plemena, jako je vlčák. Umístí se do zavazadlového prostoru.

Existují i další způsoby, jak psa nebo kočku zabezpečit, říká Tereza Pellantová z internetového obchodu se zbožím pro zvířata: "Do auta jsou to právě ty klece. Pak malé plastové boxy, ty jsou převážně pro menší pejsky, jako je yorkshire nebo čivava. Nebo pak se dělají speciální kšíry s popruhem do zapínání (bezpečnostního pásu)." Kšíry psa podle Pellantové nikde moc neškrtí, může s nimi sedět i ležet.

Čtěte také

Pohodlné jsou i látkové přepravky pro menší psy. Ty se uchytí za opěrku hlavy a za sedačku. Psi se pak upnou přímo v přepravce.

Vhodné je s sebou na cestu vzít taky různé pamlsky na přírodní bázi, které dokážou psa při delší cestě zklidnit.

Hrozí pokuty?

Pokud šoféři své zvíře v autě nepřipoutají, hrozí jim sankce. V silničním zákoně je jasně napsáno, že zvíře musí být v autě zabezpečené, vysvětluje policejní mluvčí Hana Rubášová: "To znamená, že pokud převážíte ve vozidle například psa, měl by být buďto připoután bezpečnostním pásem, nebo převážen v takzvané kennelce (látkové přepravce – pozn. redakce). Řidiči může hrozit v příkazním řízení pokuta na místě až 2.000 Kč."

Řidiči by neměli podceňovat běžné kontroly, protože podle Rubášové se při nich budou policisté zaměřovat i na to, jakým způsobem jsou převážena právě zvířata.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio