Levý pruh mimo obec jen pro předjíždění, objíždění nebo odbočování. Jinak hrozí pokuta až 2500 korun

23. srpen 2023 15:37

Letos už policie pokutovala přes čtyři tisíce řidičů za bezdůvodnou jízdu v levém pruhu mimo obec. Mnoho motoristů ani neví, že porušují pravidla.

Čtěte také

Pokud na dálnici, respektive na víceproudé komunikaci mimo obec raději jezdíte v levém pruhu, dopouštíte se přestupku. Za něj hrozí až dva a půl tisíce korun pokuty. Policisté upozorňují, že přistižených přibývá. Letos jich bylo už přes čtyři tisíce. Levý pruh je podle pravidel provozu určený jenom pro předjíždění.

Reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček vyrazil do provozu s dopravním expertem Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igorem Sirotou. Na Pražském okruhu sledovali víceméně plný levý pruh. V pravém přitom zůstávaly pouze kamiony, třeba i s dvousetmetrovým a dokonce i s větším rozestupem.

"Dochází k tomu, že se zpomaluje doprava a samozřejmě dochází k takovým těm nervózním situacím," komentoval Igor Sirota z ÚAMK.

Podjíždění taky přestupkem

Auta, která jela v pravém pruhu, dokonce byla mnohdy rychlejší. Jenže podle zákona se i jejich řidiči dopouštěli přestupku. Podjížděli totiž auto v rychlém pruhu.

Reportér Radiožurnálu oslovil na čerpací stanici v nedalekých Chrášťanech několik motoristů. Všichni se shodli, že bezdůvodná jízda v levém pruhu jim vadí.

Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.
V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

Zákon o silničním provozu, § 12, odst. 1 a 2

Častá neznalost pravidel

Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého je problém už ve skutečnosti, že někteří řidiči neznají základní pravidla provozu jízdy v pruzích: "Mnozí řidiči ani neví, že bezdůvodnou jízdou (v levém pruhu) porušují pravidla silničního provozu. Myslí si, že když je ten pruh volný, tak jej mohou použít. Není to pravda. Naopak, jezdí se vpravo."

Jiří Zlý ještě dodává, že bezdůvodná jízda v levém pruhu může vyvolat u ostatních motoristů agresivní reakci. To si myslí i dopravní psycholog Michal Walter: "Věřím tomu, že tam ta agresivita může nabíhat. To může být člověk, který z nějakého vážného důvodu někam spěchá, a tenhleten levouproudář mu tam vlastně blokuje cestu. Chápu, že potom samozřejmě v rozporu se zákonem na něj začne troubit, blikat a tak dále."

Levý pruh má zůstat volný a řidiči ho smí použít pouze pro předjíždění, objíždění, odbočování, případně otáčení připomíná ředitel dopravní policie Jiří Zlý: "Po předjetí toho předjížděného vozidla se musím opět zařadit do pravého jízdního pruhu."

Čtěte také

Levý pruh nezneužívají jen čeští řidiči. Běžně tak hřeší i v některých evropských zemích, třeba v Itálii, Německu a Rakousku.

Ve městě je to jinak...

Jiná pravidla platí pro provoz na víceproudých komunikacích v obci. Jízda v levém pruhu je možná, stejně jako předjíždění zprava.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio