Ministerstvo uvažuje o vyšší povolené rychlosti na dálnicích. Dopravní expert je proti

25. leden 2022 09:23

Na vybraných úsecích českých dálnic by se mohlo jezdit až 150 km/h, zvažuje ministerstvo. S navýšením maximální povolené rychlosti nesouhlasí ÚAMK.

Na facebookovém profilu Ministerstva dopravy od pondělí lidé hlasují, jestli by se na dálnicích měla zvýšit maximální povolená rychlost na 150 kilometrů za hodinu. Resort zatím vyhodnocuje případné dopady na bezpečnost provozu. Sto padesátkou by se mělo jezdit pouze v přehledných a širokých úsecích. Definitivní rozhodnutí chce ministerstvo udělat do podzimu.

Čtěte také

Kvalitní dálnice, bezpečná auta, zodpovědné řidiče. Máme?

Záměr kritizuje Ústřední automotoklub (ÚAMK). Na důvody jsme se na Radiožurnálu ptali jeho mluvčího, dopravního experta Igora Siroty.

Má podle vás smysl měnit ta současná pravidla a zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na dálnicích o 20 kilometrů za hodinu?

"Odpovím příklady z okolních zemí. 150 km/h v Evropě kromě přibližně poloviny dálnic v Německu nemá žádná země. Dva naši sousedé, Slovensko a Polsko, v nedávné době zkoušeli na vytipovaných úsecích 140 km/h. Obě tyto země to zamítly, jako že to nic nepřinese. Takže z tohohle pohledu budu muset být dost skeptický, jestliže to nikde v Evropě, jak se říká lidově, nikde neprošlo, proč by zrovna naše země měly být tím příkladem, kde to je možné."

Čtěte také

"Uveďme tři hlavní podmínky pro to, aby se zvýšila takhle rychlost. Musí to být kvalitní dálnice. Jestliže my vezeme v potaz, že už rekonstruované některé úseky se musí opravovat, tak můžeme trošičku mít rozpaky nad perfektností našich dálnic. Druhé, co musíme mít, jsou odpovídající automobily. Zase, jestliže vezmeme, že u nás je průměrné stáří automobilů 15 a půl roku, a ve vyspělé Evropě je to nějakých osm, devět let, tak asi to taky není splněná podmínka. A za třetí jsou to precizní, odpovědní a předpisy dodržující řidiči. Jestli se za takové všichni počítáme, tak si nejsem jistý," říká Igor Sirota.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Rychlostí 150 km/h už dnes jezdí po českých dálnicích, navzdory předpisům, hodně řidičů. Obáváte se, že by diskutované navýšení maximální povolené rychlosti způsobilo další zvýšení reálné rychlosti, kterou někteří jezdí?

Čtěte také

"Ano, podle průzkumu, který se prováděl v Čechách, to znamená není to zahraniční, ale český průzkum, tak z té ankety vyšlo, že 30 procent všech řidičů zvyšuje rychlost, nebo překračuje onu povolenou rychlost na dálnicích zhruba o 10 a více kilometrů v hodině. A 10 procent řidičů o 30 kilometrů a více. Už v tuhle chvíli není výjimkou, že se po dálnici ženou automobily sto šedesátkou. Takže nějaká sto padesátka pro ně stejně není dost. Takže se dá zcela reálně předpokládat, že i ona sto padesátka v některých úsecích stejně pro ně nebude dost, protože už teď jezdí 160 km/h. Nepředpokládal bych, že by to pro ty řidiče tohohle typu znamenalo stopku na těch stop padesáti," pochybuje mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

autoři: Kryštof Šimek , ZV
Spustit audio