Motocyklista Engel na Dakaru končí, zradila ho technika

14. leden 2016 10:54

Motocyklista Milan Engel se stal dalším českým účastníkem Rallye Dakar, který se nedostane do cíle. Před středeční 10. etapou nejlepšího českého závodníka v kategorii zastavila krátce před cílem technická závada. Engel se pokoušel dostat do cíle s pomocí týmového kolegy Jana Veselého, ale ani to se mu nepodařilo.

„Zkoušel jsem ho táhnout, ale nešlo to ani padesát metrů. Dotáhl bych ho, kdyby to nebylo v dunách, ale v nich to bohužel nejde. Nehnula by s ním nejspíš ani čtyřkolka,“ uvedl Veselý. Engel přitom mířil za velmi dobrým výsledkem a v průběhu náročné dunové etapy se držel na mezičasech v elitní dvacítce. Zadřený motor jej ale zastavil. „Všichni jsme udělali maximum pro to, aby mohl dál pokračovat a dostal se na cílovou rampu, ale nyní (23:00 SEČ) je pro něj na cestě záchranný tým, aby jeho i motorku dostali z pouště do bivaku,“ napsal manažer týmu MRG Ervín Krajčovič na sociální síti.

Čtěte také

V závodě tak z pětice českých motocyklistů pokračuje jen David Pabiška, jenž je průběžně 29., a Veselý, kterému patří 72. místo. „Byl to den blbec,“ řekl Veselý, který ztratil asi tři hodiny hledáním jednoho z kontrolních bodů, následně bojoval s technikou, srazilo jej auto v tankovací zóně a nakonec se neúspěšně snažil pomáhat týmovému kolegovi.

Zapletal před Prokopem

Mezi automobily pokračuje ve skvělých výkonech Miroslav Zapletal, který se poprvé dostat do Top 10 a průběžně už je třináctý. Tři místa za ním je Martin Prokop, který ve středu opět několikrát zapadl. „Jestli jsem o předchozí etapě říkal, že to byl očistec, tak dneska to byl dvojitý očistec. Byla to neskutečně písková etapa plná dun. Pro mě to bylo poprvé v životě a musím říct, že sbírám ty zkušenosti za chodu. Je spousta věcí, o kterých nic nevím a nic netuším. Platím za to poctivou nováčkovskou daň,“ uvedl Prokop.

Miroslav Zapletal u svého Hummeru

Zatímco po prvním zapadnutí si poradili se spolujezdcem Janem Tománkem sami, podruhé jim pomohla týmová asistence. „Potom jsme přijeli na největší duny, jenže v té chvíli začala písečná bouře, během které se zavály všechny stopy, a navigace byla opravdu těžká. Neudělali jsme žádnou velkou chybu, ale zakopali jsme se několikrát, takže se to nasbíralo a musím říct, že tady byla vidět má nezkušenost. Nicméně jsem rád, že jsme v bivaku a stále pokračujeme v soutěži,“ dodal Prokop.

Pomocník Kolomý

Mezi kamióny se čtvrtým časem připomněl Martin Kolomý, jenž je však po předešlých technických problémech ze hry o dobrý výsledek. Ve středu navíc stihl pomáhat i dalším Čechům. Nejprve se za ním „vyvezl“ Prokop, v dunách poté zachraňoval týmového kolegu Jaroslava Valtra, který svoji tatru položil na bok.

„Valtra pak v cíli chyba hodně mrzela, protože mohli z dnešní etapy hodně těžit. Položení to bylo ale velmi citlivé, jelikož s vozem po vrácení na kola nebylo vůbec nic a mohli pokračovat,“ uvedli zástupci týmu Tatra Buggyra. Valtr zůstal průběžně devátý.

Zvedání kamiónu Jaroslava Valtra

Další propad pořadím postihl Martina Macíka mladšího, který ztratil více než dvě hodiny a momentálně mu patří 15. místo. Nejmladšího startujícího v kategorii kamionů přibrzdily vedle defektu i technické problémy. Po nárazu kamene se jim poškodila „vrtule“ u motoru.

Čtěte také

„Bojovali jsme s tím asi hodinu a půl, ale dali jsme to a opět se vydali na stíhací jízdu, abychom dojeli auta, která nás mezitím předstihla,“ uvedl Macík. „Posledních 100 kilometrů jsme absolvovali v hodně rozježděném terénu, ale podařilo se nám z 31. místa, na které jsme se propadli, dotáhnout zpět do první dvacítky. A to jsme jeli opravdu opatrně, abychom neriskovali další komplikace,“ dodal Macík.

autor: ČTK
Spustit audio

Více o tématu