Nová aplikace a manuál pro řidiče od 17 let a jejich mentory

20. říjen 2023 17:11

Ministerstvo dopravy dnes představilo podrobnosti k novele zákona, která od roku 2024 umožní řízení od 17 let pod dohledem mentora.

Logo L17 – za volant od 17 let

Ode dneška je přístupná mobilní aplikace pro zájemce, kteří chtějí řídit auto už od 17 let, a také pro jejich mentory, kteří s nimi povinně budou muset být v autě. Aplikace umožní společné zaznamenávání jízd. Bude také dávat začínajícím šoférům úkoly ke zlepšení jejich řidičských dovedností. Na konferenci o vzdělávání řidičů Ministerstvo dopravy společně s experty z autoškol představilo i manuál pro mentory.

Kde hledat aplikaci a manuál?

Vše bude dostupné na internetových stránkách L17.cz. Tam se zájemci dozví také podrobnosti o celém systému. Jeho smyslem je zpřístupnit řízení pro sedmnáctileté. Na silnice ale mohou jen pod dohledem mentora. To může, ale nemusí být rodič. Jejich společným průvodcem po splnění zkoušky v autoškole pak bude zmiňovaná aplikace a také manuál pro mentory.

Čtěte také

"Máme pro ně připravené různé rady, jaká rizika je můžou očekávat, a čeho by se měli vyvarovat při řízení vozidla," přibližuje předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Najdou tam také různé výzvy, aby si mladí řidiči zkusili situace, na které je autoškola nepřipraví. Cílem je podle předsedy Asociace autoškol například aktivizovat rodiče tak, aby mohli efektivněji zlepšovat řidičské schopnosti svých dětí.

L17 – za volant od 17 let
Pod dohledem konkrétního zkušeného řidiče

Jaké požadavky budou muset splňovat takzvaní mentoři?

Důležité bude, aby šlo o zkušeného řidiče, který jezdí bez dopravních přestupků.

"Musí to být řidiči, kteří nemají žádný zápis na svém bodovém kontu. Zároveň musejí mít nejméně desetiletý řidičský průkaz a v posledních pěti letech v jejich případě nemohlo dojít právě k přerušení toho oprávnění řídit vozidlo," vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Kontrolovat se to podle Kupky bude při zápisu mentora ke jménu mladého řidiče do registru vozidel.

Čtěte také

Jaký očekávají autoškoly zájem, a kdy se budou moci mladí řidiči hlásit?

Podle předsedy Asociace autoškol Aleše Horčičky je cílem, aby se povedlo k řízení od 17 let přivést zhruba 30 tisíc mladých řidičů ročně. To znamená, mít alespoň třicetiprocentní zásah v populaci jako sousední Rakousko, kde už systém funguje.

Už teď se mladí zájemci můžou hlásit. Podle Horčičky není třeba čekat na 1. leden, kdy vstoupí v platnost novela zákona, která řízení od 17 let zavádí. Už teď se můžou mladí začít vzdělávat v autoškole a po Novém roce udělat zkoušky.

autoři: Patrik Salát , ZV
Spustit audio