Pabiška spal měsíc před Dakarem ve vysokohorském stanu. Trénoval na Bolívii

1. leden 2017 18:50

Motorkář David Pabiška odstartuje 2. ledna do své desáté dakarské rallye. Přesto se rozhodl výrazně změnit náročnou přípravu na slavnou vytrvalostní soutěž. Trávil noci ve stanu s omezenou kapacitou kyslíku. 39. ročník Rallye Dakar totiž bude extrémně náročný kvůli bolivijské pětidenní části závodu ve výškách mezi třemi a pěti tisíci metry nad mořem.

„Příprava v hypoxickém stanu je ideální záležitost. Mám za sebou měsíc. Zkoušel jsem to celý prosinec. Spát v něm je náročné, moc se nevyspíte. Je to jako spaní ve 3000 metrech nad mořem. Ale vyplatí se to a doufám, že na Dakaru neucítím, že jsem tak vysoko.“ David Pabiška totiž patří k jezdcům, kteří při prvních ročnících Rallye Dakar v Bolívii trpěli vysokohorskými nevolnostmi. I proto pro nadcházející ročník s nejdelší bolivijskou částí v historii závodu překopal fyzickou přípravu.

Čtěte také

„Udělal jsem velké změny. Hodně mi to pomohlo. Mám méně tuku, cítím se velmi dobře na motorce. Pokud k tomu bude ještě trochu štěstí, budu spokojený.“ Bez kvalitní přípravy a štěstí to na Rallye Dakar prostě nejde. David Pabiška se o tom přesvědčil už devětkrát, protože patří k nemnoha motorkářům, kteří dokázali každou účast dotáhnout až do cíle celého závodu.

Není to výlet

Nejspíš z pověrčivosti ale nechce tradičně mluvit o svých cílech v absolutním pořadí. „Jako každý rok říkám, že tam nejedu na výlet, ale závodit. Chci zúročit všechnu tu dřinu, a pokud při mně bude stát štěstěna, že přivezeme dobré umístění, bude to pro mě vítězství.“ S Davidem Pabiškou bude Českou republiku na Rallye Dakar reprezentovat celkem šest českých motorkářů.

David Pabiška na přejímce Dakaru 2017
autor: jař
Spustit audio

Více o tématu