Přibývá opilců za volantem, ministerstvo chystá přísnější tresty

13. únor 2023 17:44

V roce 2022 meziročně narostl počet řidičů přistižených pod vlivem o dva tisíce. Ministerstvo dopravy připravuje změnu bodového systému, navýšení pokut, prodloužení zákazů.

I když v Česku platí nulová tolerance alkoholu za volantem, přesto se policie na silnicích setkává s opilými řidiči čím dál častěji. Dokazují to policejní statistiky. Vloni hlídky při silničních kontrolách zjistili přes 7.000 případů jízdy pod vlivem alkoholu. To je meziroční nárůst o téměř 2.000. Pětina řidičů přitom měla v krvi více než jedno promile alkoholu.

Čtěte také

Více jak promile trestným činem

Pokud hladina alkoholu v krvi přesahuje jedno promile, hrozí řidiči stíhání za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. V takovém případě může dostat pokutu až 50 tisíc korun, auto by nesměl řídit až dva roky a ve vězení by mohl strávit až 12 měsíců. Podobný postih řidiči hrozí taky tehdy, pokud odmítne test na alkohol.

"Věc je postoupena správnímu orgánu. Řidičům pak hrozí pokuta až do výše 50.000 korun, nebo dva roky zákaz řízení. Pokud řidič odmítne test na alkohol, je na něj pohlíženo, jakoby řídil pod vlivem alkoholu," říká mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Hodnoty pod jedno promile se řeší jako přestupek. Všechny takové případy jdou do správního řízení. Řidič pak může dostat až dvacetitisícovou pokutu a zákaz řízení až na jeden rok.

Návrh: Vyšší pokuta, více bodů, delší zákaz

V budoucnu by měly být tresty za řízení pod vlivem alkoholu ve správním řízení ještě vyšší. Počítá s tím ministerstvo dopravy, které navrhuje zpřísnění celého bodového systému.

"Ve správním řízení to nově může být až 25.000 korun. Takže to zvýšení z původních 20.000. Pokud řidič nadýchá nad 0,3 promile, tak by to bylo za šest bodů a hrozí mu také zákaz řízení až na 18 měsíců," doplňuje mluvčí resortu František Jemelka.

Nový bodový systém by měl platit už od příštího roku.

"Jsme si vědomi toho, že to je jedna z nejzávažnějších příčin dopravních nehod. Čeká nás projednávání na půdě parlamentu. Věříme, že bude možné tento limit, který jsme si dali, splnit," dodává Jemelka.

Čtěte také

Řidiči pod vlivem agresivnější

Podle preventistky v dopravě Veroniky Vošické Buráňové zvyšuje alkohol za volantem agresivitu řidiče: "Konzumací alkoholu dochází ke změnám pozornosti, k útlumu člověka, anebo naopak se může stupňovat i agrese. Mnoho lidí pak získává pocit, že ztrácí zábrany a cítí se lepšími řidiči."

Veronika Vošická Buráňová zároveň upozorňuje na to, že s konzumací alkoholu se o 20 % zvyšuje pravděpodobnost dopravní nehody.

Vloni kvůli alkoholu 46 obětí

Podle policejních statistik zahynulo loni při nehodách způsobených řidiči pod vlivem alkoholu 46 lidí, o pět víc než v roce 2021. Nadpoloviční většina opilých řidičů měla po nehodě víc než jeden a půl promile alkoholu v krvi.

Rozhovor s ministrem dopravy

V Ranním interview Radiožurnálu jsme se ptali ministra dopravy Martina Kupky (ODS) na změny v bodovém systému, které mají platit od příštího roku, na záměr dalšího zpřísnění trestů pro řidiče pod vlivem alkoholu, a mimo jiné i na přítomnost policistů na silnicích:

Otázky pro odborníka

Profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, ve vysílání Českého rozhlasu Plus komentoval jednak vliv zpřísnění trestů, a taky debatovanou možnost tolerovat nižší hodnoty alkoholu v krvi:

Spustit audio