Průměrný únor na silnicích: Přes 6 tisíc nehod, skoro 2 tisíce volání na Zelenou vlnu

20. březen 2023 12:45

Nezapomínáme na malé odměny pro pravidelně volající Zpravodaje ZV. To díky nim se o podstatných potížích na silnicích dozvídáme obvykle už pár chvil poté, co nastanou.

Čtěte také

Letošní únor se z hlediska dopravní nehodovosti příliš nevymyká statistikám za stejný měsíc v posledních letech. Policie řešila přes 6.114 nehod. O život přišlo 27 lidí, dalších 63 utrpělo vážná zranění, lehce zraněných bylo 1.046. Způsobené škody se blíží půl miliardě (477.411.000 Kč).

Hned na začátku měsíce, v prvním týdnu se řidičům připomněla zima. Nejprve intenzivním sněžením. K němu se následně přidal velmi silný vítr, který lámal větve a vyvracel stromy. Několik dnů tak bylo na silnicích hodně rušno. Po zbývající dobu se ovšem dá únor označit za průměrný a relativně klidný.

Koresponduje s tím i počet hovorů, které směrovaly do dispečinku Zelené vlny. Naše ústředna jich zaznamenala 1.882. Všem volajícím děkujeme za spolupráci. Stále platí, že právě telefonáty přímo od motoristů ze silnic bývají prvotní výstrahou, že někde nastává problém. Naše varování ve vysílání tak mohou být velmi rychlá, následně upřesňovaná s využitím řady dalších zdrojů – od záběrů z dopravních kamer, přes informace od Policie ČR nebo Národního dopravního informačního centra (ŘSD), až po data z různých telematických systémů.

Děkujeme motoristům za volání na 800 553 553

Zelená vlna: Dárkové předměty

Z nejčastěji volajících i tento měsíc odměňujeme kompletem s několika užitečnými drobnostmi trojici registrovaných Zpravodajů Zelené vlny:

Karel Desenský, Teplice
Petr Koláček, Dolní Bečva
Marek Zikmund, Liberec

Jmenovaným, doufáme, padne polo tričko Zelené vlny. Hodit se jistě bude i multifunkční šroubováček a příruční mini LED svítilna. Přikládáme nezbytnou reflexní vestu a pásek. A s blížícím se jarem a slunečnými dny bezpochyby najdou uplatnění elegantní sluneční brýle.

Staňte se Zpravodajem Zelené vlny!

Čtěte také

Do Klubu Zpravodajů Zelené vlny se můžete připojit velmi snadno. Stačí vyplnit stručný formulář na webu, případně v naší mobilní aplikaci. Statistiky vždy vyhodnocujeme podle telefonního čísla, proto eventuální změnu nezapomeňte nahlásit.

Dispečink Zelené vlny je připravený přijmout upozornění na jakoukoliv dopravní komplikaci nonstop ve dne, i v noci. Uložte si mezi své kontakty bezplatnou linku 800 553 553.

autor: Zelená vlna
Spustit audio