V autoškolách už 1100 otázek. Zařazené jsou další nové. Vyzkoušejte si je!

29. červenec 2024 10:00

Uchazeči o řidičský průkaz musí umět v závěrečných testech v autoškole zodpovědět třicet nových statických otázek a deset nových dynamických otázek s animací.

Pokud se učíte řídit a budete dělat závěrečné testy, můžete čelit novým otázkám. Ty se totiž v autoškolách počínaje 28. červencem rozšiřují.

Čtěte také

Co obsahuje nová sada otázek?

Jejich celkem čtyřicet a jsou rozdělené na dvě části. Třicet otázek je statických podle obrázků nebo fotek, tedy prověřují porozumění dopravním značkám, značení komunikací nebo třeba i kontrolkám v autě. A je tam samozřejmě i teorie týkající se křižovatek. A pak je tam, řekněme, zábavnější část. Deset otázek je takzvaně dynamických. Spočívají v tom, že se ukáže nejdřív otázka. Pak si pustíte video s danou dopravní situací a následně ji vyhodnotíte, tedy opět označíte správnou ze tří nabízených odpovědí.

Zodpovězení všech platných otázek včetně těch nových si můžete vyzkoušet na speciálním webu:
www.noveotazky.cz

Otázky by neměly být složitější nebo záludnější oproti už zavedeným otázkám. Podle garanta agendy autoškol Ministerstva dopravy Milana Jandy by měly být postavené tak, abyste se je nemohli naučit nazpaměť, nebo aby už neplatilo, že správná odpověď je ta nejdelší.

"Nechceme nikoho nachytávat. Nechceme jim připravovat nějaké záludnosti. Ale chceme, aby ten žadatel se setkal s dopravními situacemi, se kterými se běžně setkává v silničním provozu. Aby byl připraven ty situace řešit," podotýká Milan Janda.

Logicky se totiž liší, jestli autoškolu děláte ve velkém městě, jako je třeba Praha, kde dopravu komplikuje hustý provoz, chodci, cyklisté nebo tramvaje. Ale když se na zkoušky chystáte na malém městě, na taková případná rizika nejste připravení tolik.

Čtěte také

Proč se stále přidávají další otázky?

Přibývají postupně. Třeba proto, aby žadatelé neměli najednou velké množství nových věcí, které se musí naučit. Takže se podle předsedy Asociace autoškol Aleše Horčičky aktualizují několikrát do roka.

"Přibližně každé čtvrtletí vydáváme do testových otázek to, co se aktuálně změnilo v zákoně. Je potřeba si prostě uvědomit, že naši zákonodárci pracují, ministerstvo také, legislativa se mění, doplňují se nové dopravní značky, a to všechno musíme promítnout ve zkouškách žadatelů o řidičské oprávnění," vysvětluje Aleš Horčička.

Zastaralé otázky se zase ruší, podotýká Horčička, podle kterého v autoškolách v ostatních evropských zemích mají asi dva tisíce otázek. U nás se bude ten počet taky dál navyšovat. S těmi nyní novými je jich zatím tisíc sto.

autoři: Kateřina Bečková , ZV
Spustit audio