Za čtyři roky až 40 tisíc dobíjecích stojanů? Pomoct má šestimiliardová investice

16. srpen 2023 17:27

Ministerstvo dopravy chce v následujících čtyřech letech investovat do rozvoje sítě veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily šest miliard korun.

Čtěte také

Aktuálně je v Česku podle dat Centra dopravního výzkumu zhruba čtyřicet tisíc aut na úplný nebo částečný elektrický pohon a zhruba dva tisíce dobíjecích stanic. Například na Vysočině ale většina takových míst leží na dálnici D1 nebo v její těsné blízkosti. Ve venkovských oblastech veřejné nabíječky prostě chybí.

Reportér Radiožurnálu Daniel Zach na Vysočině na jedné z benzínek se čtyřmi dobíjecími stanicemi potkává vozidlo s nizozemskou poznávací značkou. Česká rodačka Tereza na cestě zpátky do Holandska srovnává: "Tam je to skoro na každých dvaceti kilometrech. Není problém, když se dostanu na nějakých 10 % baterie, tak kdekoliv dobýt."

Málo dobíječek v regionech

V Česku je pro ní problém najít veřejnou dobíjecí stanici mimo hlavní tahy. "Nikde ve městě, tak aby se dalo dobýt, když člověk nakupuju," dodává řidička.

V největších městech Vysočiny, Jihlavě a Třebíči, je nejvyšší počet dobíjecích bodů v malé vesničce Vystrkov, hned vedle D1. Šest stojanů obsazených a šest volných.

"Nabíjím doma. A potom super charging. Žádný problém," vysvětluje jeden z šoférů.

Čtěte také

Od současných 4 tisíc stojanů k až 40 tisícům

Poslední dostupná čísla Centra dopravního výzkumu udávají koncem dubna víc než dva tisíce veřejných dobíjecích stanic pro elektroauta v celém Česku. Podle mluvčího Ministerstva dopravy Františka Jemelky už jsou hlavní tahy už prakticky saturované.

"Nyní je potřeba se soustředit na ty další komunikace, tak aby ta síť byla rovnoměrná po celé repulice," dodává Jemelka.

Stát chce pobídnout soukromé firmy, aby stavěly nové dobíjecí stanice pro elektromobily. Výzvu spustí v září.

"Máme celkově na příští tři až čtyři roky nachystáno kolem šesti miliard korun," uzavírá mluvčí Mnisterstva dopravy.

Jednotlivých stojanů na dobíjení je kolem čtyř tisíc. Takzvaný Národní plán čisté mobility počítá do roku 2030 s devatenácti až třiceti tisíci dobíjecích stojanů. V závislosti na tom, jak bude stoupat počet aut na elektrický pohon.

autoři: Daniel Zach , ZV
Spustit audio