D1 před Brnem: Rozšíření zákazu předjíždění kamionů a mobilní proměnné značky

7. září 2023 15:56

Na dálnici D1 před Brněm se rozšiřuje úsek, v němž je nákladním vozidlům zakázané předjíždění. A nové proměnné značky stanovují maximální rychlost podle dat o provozu.

Řidiči by měli díky změnám dopravního značení projet přetíženými úseky dálnic D1 a D2 kolem Brna rychleji. Silničáři tam dnes rozšiřují zákaz předjíždění pro kamiony. Provozu má pomoct taky liniové řízení provozu.

Čtěte také

Delší úsek se zákazem předjíždění kamionů

Ve čtrvtek odpoledne nainstalovali silničáři novou zákazovou značku na D1 ve směru z Prahy do Brna na úrovni Domašova. Zákaz tedy platí už od 168. km až na 210. km. Dosud šlo o kratší úsek mezi kilometry 178 a 210.

Stejně tak ve směru z Vyškova se prodlužuje úsek, kde nesmí nákladní vozidla do levého pruhu. Nově je to mezi Rousínovem na 216. km a 178. km u Ostrovačic. Původně šlo o rozmezí kilometrů 210 a 178.

Se zákazem předjíždění musí řidiči nákladních vozidel počítat před Brnem také na dálnici D2 ve směru z Bratislavy od 17. km, tedy zhruba od odpočívky Zeleňák, až na 0. km před Brnem.

Mobilní proměnné značky

Do provozu bylo nově nasazené taky mobilní proměnné značení, respektive systém liniového řízení provozu.

Systém pomocí detektorů vyhodnocuje data o hustotě a rychlosti provozu. Vypočítává, jakou maximální rychlostí by měli řidiči jet, aby bylo riziko vzniku kolon co nejmenší. Takto stanovená rychlost se objevuje na tabulích s proměnnou dopravní značkou.

S těmito inteligentními značkami musí řidiči počítat v rizikových úsecích před omezením v Brně, tedy na D1 ve směru z Prahy i Vyškova (v úsecích km 179–184 a 214–208), a taky na D2 směrem z Bratislavy (v úseku km 11–4).

Čtěte také

Omezení kvůli rozšířování dálnice

Situace je na D1 u Brna komplikovaná od srpna, kdy začaly práce na rozšíření dálnice na šest pruhů. Momentálně jde o úsek mezi sjezdy na Bratislavu a Vídeň. Kolony se tam, i daleko před  samotným omezením tvoří hlavně během dopravních špiček. Kvůli zdržení v tomto úseku potom provoz houstne i na křížení s dálnicí D2.

Zákaz předjíždění pro nákladní auta a zmíněné mobilní značení by mělo dopomoci tomu, aby byl průjezd o něco plynulejší.

Policisté ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic plánují ještě několik dalších opatření, která jsou momentálně ve fázi projektování.

autoři: Alena Hesová , ZV
Spustit audio