Málo odpočívek pro kamiony: Chybí stále až dva tisíce míst, někde nejsou žádná

7. prosinec 2023 13:11

Řidiči často nemají, kde legálně naplnit povinnou přestávku v jízdě. Hrozí jim buď pokuta za špatné stání, nebo sankce za nedodržení pauz.

Čtěte také

Kupříkladu v Libereckém kraji není u státních hranic ani jedno odstavné parkoviště pro kamiony, které odtud míří do Polska a Německa. Chybí u dvou nejdůležitějších hraničních přechodů v krkonošském Harrachově a v Hrádku nad Nisou. Nedostatek tzv. odpočívek trápí dopravce po celé republice. Ředitelství silnic a dálnic je v budoucnu plánuje rozšířit.

Miroslav Ježek, řidič kamionu jedné z největších dopravních společností v zemi, vysvětluje problémy s parkováním na hlavních tazích: "To je tachograf. Tady je délka jízdy za daný čas, za den, a klik pauzy."

Pokuta za stání, nebo body za jízdu bez pauzy

Když se vám ukáže na tom displeji, že už byste měl zastavit, jak to řešíte? "Máme na výběr, buď zaplatit pokutu policii, anebo potom, že jsme nedodrželi pauzu, třeba přijít i o čtyři body," odpovídá na otázku řidič.

Chybí tisíce míst

Podle sdružení dopravců Česmad Bohemia v tuzemsku chybí až dva tisíce odstavných míst pro kamiony. Problémy vznikají také na hraničních přechodech, například na severu Čech v Harrachově nebo v Hrádku nad Nisou, kde odpočívky pro nákladní auta nejsou žádné.

"Obecně se k parkování nákladních vozidel používají parkovací místa u čerpacích stanic. Je důležité, aby ta parkovací místa také nabízela vhodné sociální zázemí pro řidiče," vysvětluje ředitel sdružení Zdeněk Gerstner.

Čtěte také

Výstavba je v plánu, ne všude je možná

Na výstavbě nových parkovacích míst pro kamiony pracuje Ředitelství silnic a dálnic. Ročně jich postaví kolem sto padesáti.

"Ředitelství silnic a dálnic má v plánu v příštím roce zadat vyhledávací studii odpočívek v těchto lokalitách: Silnice první třídy číslo 35 a první třídy číslo 10. Vzhledem ke zvýšení intenzit dopravy na silnicích první třídy cítíme potřebu se věnovat také výstavbě odpočívek dálničního typu na těch silnicích," podotýká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Odpočívky pro kamiony chybějí také na Pražském okruhu. Podle Jana Rýdla jejich výstavba v místě možná není. Vzniknout by ale mohly poblíž průtahu metropolí na dálnici D1.

autoři: Johana Tománková , ZV
Spustit audio