Pozor, v Německu vás můžou kontrolovat policisté v civilu

15. červenec 2012 15:50

Chystáte se na cestu do Německa? Měli byste být v tom případě připraveni na zvláštní policejní kontroly. Několik desítek kilometrů od státních hranic vás totiž můžou zastavit němečtí policisté v civilu. Jde o věc zcela v souladu s německým právem. Situaci řeší i české ministerstvo vnitra.

„Je třeba si uvědomit, že v pohraničí mohou řidiče kontrolovat policisté v civilu. Stalo se mi to kolem třetí hodiny ráno, když jsem se vracel z Bruselu,“ říká Petr Navrátil. Civilní auto německých policistů ho zastavilo na hraničním přechodu Schirnding zhruba 12 kilometrů před cílem cesty.

„Zastavilo mě civilní auto. Rozblikal se mu nápis Zastavte. Šlo o klasickou kontrolu,“ říká řidič.

Kontrola proběhla naprosto slušně, bez problémů a trvala několik minut. Popravdě řečeno, jestli by kontrola proběhla ve dne, nebo právě v noci, je celkem jedno. jde totiž o zcela jinou záležitost, než na jakou jsme zvyklí tady v České republice.

„Vystoupí civilista, který má na hrudi placku s fotografií a nápisem, který potvrzuje, že se jedná o hraniční policii. Je potřeba si na to dávat pozor a nebýt příliš překvapen,“ říká Petr Navrátil. Důvod k nějakým obavám určitě není. Obezřetnost je přesto namístě, dodává.

O kontrolách už ministerstvo jedná s Evropskou komisí

„Odehrávalo se to v prostoru celnice. Nešlo o žádnou opuštěnou silničku. Kdyby se to stalo – a stát se to může – na cestě mezi dvěma vesnicemi, můžete mít velice nepříjemný pocit. Obecně mám pocit, že kontroly v civilu nejsou nejšťastnější. Máte pak pocit, že vás na silnici může zastavit kdokoliv. Český systém kontrol je podle mě mnohem lepší,“ soudí řidič.

Kontrolami českých řidičů německými policisty v civilu se zabývá ministerstvo vnitra společně s německou stranou. Údajně mělo k nápravě dojít před několika měsíci, zatím se tak nestalo. Vyřešit celou věc by měla Evropská unie, což také z ministerstva vnitra potvrdila Denisa Čermáková.

„Podotýkám, že tyto kontroly se sice dějí v souladu s německým právním řádem, ale z našeho pohledu nejsou zcela konsolidovány se schengenskými pravidly. Proto o nich jednáme s Evropskou komisí. Ta by v nejbližších měsících měla situaci vyřešit. V nejbližší době však tyto kontroly naše řidiče mohou potkat,“ uzavírá.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
Spustit audio