Řidiči stárnou, bezmála tři čtvrtě milionu starších sedmdesáti let

11. září 2023 16:01

Za poslední roky rostou počty řidičů v seniorských skupinách nad 70, 80 i 90 let. Lékařské prohlídky a případná omezení se ověřují až při silničních kontrolách a nehodách.

Čtěte také

Populace v Česku stárne. Vidět to je i na řidičích. Na silnicích jezdí stále více seniorů. Podle statistik Ministerstva dopravy počet lidí nad 70 let věku, kteří mají řidičské oprávnění, stoupl od roku 2014 do loňska téměř o polovinu. Je jich skoro tři čtvrtě milionu. A počet řidičů devadesátiletých a starších se zvýšil dokonce trojnásobně.

Senioři za volantem přitom patří mezi nejrizikovější skupinu. Podle policie končí nehody s jejich účastí častěji tragicky.

Lékařské prohlídky ze zákona

Narůstající podíl seniorů mezi řidiči a tedy zvyšující se počty zdravotních prohlídek potvrzují i lékaři. "Prohlídky jsou ze zákona dané v 65 letech poprvé. Pak v 68 letech. A dál každé dva roky," vysvětluje praktická lékařská z polikliniky na pražském Proseku Eva Kašparová.

Podle ní se pozornost u seniorů kontroluje obtížněji než třeba zrak. "Spíše ty pacienty známe, takže vidíme, jestli se horší, nehorší. Jak reagují na naše otázky. Jak jsou na tom motoricky, když se třeba svlékají a tak dále," přibližuje praxi lékařka.

Pokud se jí něco nezdá, vyžádá si odborné vyšetření. Podle výsledku může nařídit i některá omezení. Třeba nezbytnost brýlí. Lze také seniorovi zakázat jízdu po dálnici.

Čtěte také

Potvrzení se ověřuje až při silniční kontrole, nebo po nehodě

Podle Kašparové je už na svědomí řidiče, jestli omezení dodržuje. Zkontrolovat ho může policie.

"V rámci každé silniční kontroly policisté vyžadují potvrzení od lékaře. Stejně tomu tak je, i pokud jsou účastni dopravní nehody," objasňuje mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Ministerstvo dopravy zatím změnu v povinných zdravotních prohlídkách řidičů seniorů neplánuje. "Systémy je v České republice nastaven dobře a efektivně," říká mluvčí rezortu Filip Medelský.

Srovnání dat za rok 2014 a 2022

  • Celkový počet řidičů v ČR se snížil asi o procentní bod na 6,03 milionu
  • Mezi lidmi do 25 let klesl podíl držitelů řidičského průkazu ze 68 % na 61 %
  • Průměrný věk držitele řidičského průkazu v ČR vzrostl ze 45 na 48 let
  • Množství řidičů nad 70 let se zvýšilo o 45 % na celkových 725.560 lidí
  • Držitelů řidičského průkazu nad 80 let o 82 % narostlo na 137.806 lidí
  • Ve věku 90 let a více je třikrát víc řidičů, celkem 7.230

Zdroj: Ministerstvo dopravy/ČTK

Podíl řidičů seniorů dál poroste

S větším počtem řidičů nad 65 let se logicky zvyšuje i jejich podíl na celkovém počtu obětí dopravních nehod. Zatímco loni byl zhruba pětinový, do roku 2050 by mohl vzrůst na necelou třetinu. Odhaduje to dlouhodobý projekt Senior bez nehod.

V roce 2015 bylo seniorů starších 65 let v celkové populaci České republiky 18 %. V roce 2030 by jich mohlo být až 30 %.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio